Macron vyhrožuje sankcemi zemím EU, které nechtějí migranty!

Jak noviny uvedly, toto prohlášení bylo učiněno na základě společné iniciativy španělské a francouzské vlády na vybudování uzavřených středisek pro uprchlíky v Evropě. K provedení iniciativy je nezbytné, aby všichni členové EU souhlasili s umístěním přistěhovalců na svém území.

Nový šéf španělské vlády Pedro Sanchez projednal s francouzským prezidentem problém uprchlíků v Evropě, sdělil Parisien. Setkání se konalo v předvečer minisummitu v Bruselu věnovanému problematice migrace v Evropě -, která slibovala a nakonec i naplnila velké napětí kvůli značným rozporům mezi hlavními evropskými mocnostmi k této problematice.

„Postarat se v neústupnosti nacionalistům, považuje evropský tábor za povinnost dohodnout se na společném postoji,“ konstatovala publikace s tím, že na nadcházejícím summitu Španělsko a Francii, vystoupí ve shodě.

Na tomto setkání, oba představitelé „jednomyslně“ obhajovali vytvoření „uzavřených center“ pro migranty přistávající na pobřeží Středozemního moře Evropy – návrh, který byl podpořen i Berlínem. Jak bylo uvedeno, tato centra budou umístěna převážně v Itálii, zemi, do níž dnes přijíždí největší počet uprchlíků, stejně jako ve Španělsku. Nicméně, s cílem uvést tuto iniciativu k životu, je nutné, aby se všechny členské státy dohodly přijímat migranty, kteří získali právo na azyl v Evropě – i když to znamená, že budou muset být donuceny. Itálie dala jasně najevo, že nehodlá být „táborem“ pro uprchlíky.

V této souvislosti Emmanuel Macron pohrozil finančními či organizačními sankcemi zemím, kteří odmítají přijmout migranty (což vyhlásily členské státy Visegrádské skupiny: Maďarsko, Polsko, Česká republika a Slovensko).„Nemůžeme mít země, které se těší evropské solidaritě a současně projevují národní egoismus, pokud jde o problematiku migrace,” uvedl francouzský vůdce.

Jak deník napsal, je v této fázi obtížné si představit, že Itálie změní svoji pozici vůči migrantům. Jak bylo nedávno uvedeno, Řím odepřel vstup další humanitární lodi s názvem „LifeLine“, ne jejíž palubě se nacházelo 230 lidí zachráněných po ztroskotání mimo libyjské pobřeží.

 

Jak informoval The Independent italská vláda rovněž zakázala posádkám záchranářských lodí pomáhat plavidlům s uprchlíky ve Středozemním moři.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru