Němci protestují proti přesunům americké armády: Ami go home!

Až 2.050 amerických vojenských vozidel, ve 102 konvojích, se v současné době pohybuje po venkovských silnicích ve východoněmeckém státě Braniborsko na cestě do Polska. Vozidla budou pravděpodobně do poloviny června „obtěžovat“  motoristy.

 

U německých vojenských kasáren poblíž města Brück, kde jeden z konvojů přenocoval, došlo k demonstraci proti americkým vojákům.

Braniborský premiér Dietmar Woidke (SPD) na začátku letošního roku naznačil určité rozčarování: “Myslím si, že nám dlouhodobě nepomůže, pokud se tanky budou pohybovat nahoru a dolů po obou stranách hranice. ”

V pondělí mluvčí braniborské vlády Florian Engels nabídl diplomatičtější prohlášení. “Braniborská spolková vláda má jasný závazek a odpovědnost vůči NATO ,” napsal v mailu pro DW a dodal, “ potřebujeme však ještě více mluvit s Moskvou. To je správná cesta.”

Jeden z členů Woidkeho kabinetu, ministryně práce a sociálních věcí Diana Golzeová z Die Linke, se v pondělí v Brücku připojila k malé, ale hlučné demonstraci své strany.

“Tuto demonstraci jsme svolali, protože nechceme, aby v Braniborsku docházelo k těmto přesunům. Myslíme si, že není vhodná doba pro přemisťování vojsk na hranici mezi Polskem a Ruskem. Musíme se zamyslet nad tím, jak se dostat z této spirály násilné eskalace.”

 

Současný protest proti NATO je vyvolán podezřeními z doby studené války. Pro mnohé, kteří vyrostli v komunistické Německé demokratické republice, se SSSR připomíná především jako moc, která osvobodila Německo od nacismu.

“Tomu protestu mnozí západní Němci nerozumí, ale východní Němci říkají: Rusové nám nikdy neublížili,” řekla jedna z protestujících a držela banner, kde bylo napsáno  “Ami, go home”, s použitím mírně pejorativního německého výrazu pro Američany. “Nikdy jsme nezažili Rusy, kteří mají zlé úmysly. A teď se snažíme rozeštvat nás proti sobě, to není v zájmu německých lidí – ani lidí na západě ani na východě bojovat proti sobě.”

Přesuny vojsk jsou součástí rozsáhlé operace NATO Atlantic Resolve, která má posílit obranu hranice aliance ve východní Evropě.

Zatímco vojenský záměr tohoto cvičení je neurčitý, vzhledem k tomu, že ruské síly za hranicemi jsou mnohem větší, Atlantic Resolve se považuje za zásadní politický signál závazku NATO vůči svým menším členům na východě. Atlantic Resolve, který zahrnuje úplnou rotaci vojsk každých devět měsíců, byl zahájen jako reakce na ruské připojení Krymu a válku v Donbasu v roce 2014.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

 

Přejít nahoru