NI: Ruský systém S-500 je schopný sestřelit i „neviditelná letadla“

Tato nová generace zbraní  je určená k doplnění již výkonného systému S-400 v okolí  Moskvy a  nahradí protiraketový obranný systém A-135 proti balistickým raketám.

 

Nejenže má zbraň bezprecedentní schopnost zasahovat cíle ve velkých výškách, včetně balistických raket a satelitů, v extrémně velkých rozsazích, ale v médiích se píše, že systém by mohl být zaměřen proti stealth letadlům. Nicméně, zatímco někteří analytici se domnívají, že to může být teoreticky možné, neexistuje nic, co by toto tvrzení dokázalo.

 

Co je ale o S-500 známé, je to, že má velmi vysokou prioritu u ruského prezidenta Vladimíra Putina a že se veřejně prezentuje především jako obranný systém ve vysokých výškách.

“Je nezbytné rozvíjet a vybudovat technologickou základnu v oblasti protivzdušné obrany, pokračovat v modernizaci systémů Panther, dokončit vývoj a přípravu na hromadnou výrobu nejnovějších systémů S-500 schopných zasáhnout cíle ve vysokých výškách, včetně blízkých cílů,” řekl Putin v květnu.

 

Je málo důvodů pochybovat o schopnostech ruských systémů protivzdušné obrany. Podle amerických zdrojů obrany Moskva nedávno provedla rekordní zkoušku systému S-500 v dosahu, který byl dříve považován za nemožný. Podle zprávy CNBC, která cituje úředníky zpravodajské služby USA, “raketový systém S-500 povrch-vzduch úspěšně zasáhl cíl 299 kilometrů vzdálený, což podle USA je o 50 mil dále než jiný podobný test.”

Zpráva CNBC naznačuje, že raketa, která byla použita k útoku na cíl, byla verze S-300V4 s dlouhým doletem s těžkou raketou NPO Novator 9M82MD, která má dosah 250 námořních mil a rychlost přibližně Mach 7,5 (Má také lehkou střelu s vzdálenost 80 námořních mil). Je však pravděpodobné, že příslušná raketa je odvozená od rakety řady 40N6 s dosahem 250 námořních mil, která byla použita pro systémy S-400. V obou případech zůstává fakt, že model S-500 prokázal výjimečné schopnosti.

Existuje několik zpráv, že S-500 může zaútočit na stealth letadla včetně Lockheed Martin F-22 Raptor, F-35 Joint Strike Fighter nebo jakékoliv jiné nízké pozorovatelské platformy. Rusové tvrdí, že systém se může zapojit do horizontu a může být zapojen do sítě protivzdušné obrany řízené satelity.

“Je jisté, že již nyní Rusko vytvořilo první vícestupňový systém protivzdušné obrany, který spolehlivě ochrání zemi před masivními střely,” uvedla televizní stanice Zvezda. “S-500 bude analyzovat informace o možném raketovém útoku získaném pomocí satelitů včasného varování a radarů typu” over-the-horizon “, jako je Voronez, stejně jako vybraných cílů, co se týče jejich významu. ”

Vzhledem k pokročilým schopnostem vytváření sítí S-500 někteří vojenští analytici navrhli, aby Rusové mohli skutečně zapojit tajná letadla. Opravdu, díky propojení několika vysokorychlostních radarů s dlouhými vlnami, jako jsou RLS Voronez-DM a 1L119 nebo SVU, by mohlo být možné vytvořit letadlo s kvalitou jako je například F-22 nebo F-35.

Systém S-500 je projektován s možností provozu na příštích 25 leth. Ministr obrany Sergej Šojgu již dříve uvedl, že dodávka systému pro armádu začne v roce 2020.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru