Erdogan

Erdogan hrozí Evropě: Čeká nás válka kříže s půlměsícem

Rakouská populistická vláda představila v pátek na tiskové konferenci opatření, která jsou součástí boje proti „paralelním společnostem“ a „politickému islámu“. Lidovci (ÖVP) kancléře Sebastiana Kurze od loňského roku vládnou Rakousku v koalici s protiimigrační a protiislámskou Svobodnou stranou Rakouska (FPÖ).

Média uvádějí, že z Rakouska může být vyhoštěno 40 a 60 imámů a jejich rodin. Jde o imámy, kteří jsou obviněni ze získání finančních prostředků ze zahraničí. V 11 případech bylo zahájeno oficiální vyšetřování. Dvěma imámům bylo již zamítnuto prodloužení jejich povolení k pobytu.

„Obávám se, že tato opatření, která přijal rakouský premiér, přivedou svět do války mezi křížem a půlměsícem“, řekl Erdogan ve svém projevu v Istanbulu. Jeho slova cituje agentura AFP. „Říkají, že z Rakouska vyhodí naše náboženské vůdce. Myslíte si, že nebudeme reagovat, když uděláte takovou věc?“ vzkázal do Rakouska.

„To znamená, že prostě budeme muset něco udělat,“ dodal bez bližších detailů. V Rakousku žije přibližně 360 000 lidí tureckého původu, z toho 117 000 tureckých občanů. Vztahy mezi Ankarou a Vídní jsou napjaté už od neúspěšného převratu proti Erdoganu z roku 2016, po kterém následovala vlna zatýkání.

(megazine.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru