Oligarchové bojují mezi sebou a Kyjevané jsou bez plynu

“Mým jasným postojem je, že musíme vyřešit tuto konfliktní situaci u soudu. Ale obyvatelé Kyjeva by neměli být drženi  jako rukojmí v této situaci. Jsme připraveni jít k soudu. Máme však klíčový požadavek: Zapnout plyn, “řekl starosta Kyjeva.

Podle Klička Naftogaz si bere jako rukojmí obyvatele Kyjeva tím, že jim vypnul dodávky plynu do té doby než se vyřeší spor mezi Naftogazem a společností  Kyivenergo.

Podle Vitalije Klička nemůže Kyjev převzít dluhy soukromých společností i vzhledem k tomu, že značnou část dluhů  tvoří  penále a pokuty, které nemají žádný vztah ke spotřebě plynu obyvateli  Kyjeva.

“Kromě toho je část dluhu zpochybněna u soudu. A město nemá vliv na vznik dluhů, jejichž přesná výše ani nebyla stanovena, “uvádí zpráva.

“Starosta Kyjeva, Vitalij Kličko, byl dříve statečný muž, ale teď je to zbabělec, který se skrývá v zahraničí,“ řekl Andrej Kobolev, šéf Naftogazu.

Andrej Kobolev vyzval Klička, aby se osobně setkali a debatovali o dodávkách plynu.

“Nic mne nepřekvapí. Dokonce ani starosta Kyjeva. Dočasně utekl do zahraničí. Kdysi jste byl statečný člověk. Nejsem si jistý, co je upřímné, ale … byli jsme před kamerami a diskutovali o všech kontroverzních otázkách. Už nemáte odvahu?“  ptá se Kobolev.

Nyní je Kyjev bez teplé vody, ale s počátkem topné sezóny může být bez tepla.

„Naftogaz“ odmítl uzavřít smlouvu s novým dodavatelem plynu, teplé vody a vytápění, společností „Kievteploenergo“ do té doby, než společnost „Kyivenergo“, vlastněná Rinatem Achmetovem, nesplatí dluh ve výši asi 5 miliard hřiven.

Nejbohatším Ukrajincem je stále Rinat Achmetov, který vlastní majetek v hodnotě 6,9 miliard dolarů. Pátým nejbohatším mužem Ukrajiny je současný prezident Petro Porošenko. Porošenko se nyní stal poprvé miliardářem. Je rovněž poměrně nejrychleji bohatnoucím Ukrajincem. Během roku získal 700 milionů dolarů a jeho majetek činí miliardu dolarů.

 

Kličko ujistil, že město Kyjev je připraveno na konstruktivní dialog, avšak za předpokladu, že nebudou brány v úvahu pouze finanční zájmy společností, ale i zájmy lidí.

Podle Klička město v současné době vypovídá smlouvu s „Kyivenergo“ a vrátí kontrolu nad majetkem městu.

První etapa vrácení majetku byla dokončena. Zejména byla založena městská společnost  “Kievteploenergo”, která dodá energie  65 tisícům bytům. Přibližně 5 tisíc zaměstnanců bylo převedeno do městského podniku.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru