Azylová střediska mimo EU? Expert varuje před “kolektivními sklady”

Evropa ještě nemá vhodný plán, jak se žadateli o azyl se zabývat v budoucnu. Kancléř Sebastian Kurz, který převezme v červenci předsednictví v Radě EU, nyní přichází s návrhem, s kterým už uspěl ve volební kampani.

Kurz navrhuje, aby již odmítnutí a nově příchozí žadatelé o azyl do celé EU by měli být umístěni v táborech mimo EU a tam projít kontrolou.

Rakouský kancléř potvrdil, že existují již konkrétní rozhovory s ostatními státy EU,  ale nikoli v té zemi, kde by za peníze EU takový tábor mohl být vybudován. O Albánii se v tomto kontextu stále hovoří, ale Sebastian Kurz nechtěl tuto skutečnost potvrdit ani popřít.

Plán Rakouska je odlišný od toho, co si francouzský prezident Emmanuel Macron  představoval. Macron chtěl  vybudovat přijímací střediska v severní Africe, ale nedokázal svůj plán dosud prosadit pro odpor států na březích Středozemního moře, protože by se tak podle nich staly magnetem pro uprchlíky.

Rakouský ministr vnitra Herbert Kickl se o rakouském plánu již zmínil na zasedání ministrů vnitra EU. Kromě Albánie Kickl jako další možné místo navrhuje Kosovo.

„To nemá nic společného s evropským konceptem solidarity,“ reagoval lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn už oznámil, že bude  proti této  iniciativě “budu bojovat proti ní do poslední kapky krve,” řekl Asselborn pro Luxemburger Wort, „to je možné pouze v policejním totalitním státu,“ dodal.

Ještě výraznější kritika zazněla od odborníka pro uprchlickou otázku a bývalého komisaře pro uprchlíky německé spolkové vlády Kiliana Kleinschmidta.

„Nápad přivést všechny odmítnuté a nové uprchlíky do takového tábora je logistické šílenství. Takový tábor potřebuje vysoké zdi a vysoké ploty,“ řekl Kleinschmidt a připomněl, že podobné modely, jako jsou aktuálně „hot spoty“ na některých řeckých ostrovech, také nefungují.

Kleinschmidt  také vylučuje, že agentury OSN, jako je UNHCR, by pracovaly na takovém modelu. Dalším problémem je také to, že dnes je už mnoho nelegálních přistěhovalců v EU.

Dánsko oznámilo, že odmítnuté žadatele o azyl ubytuje v táboře mimo zemi. Tábor by měl být umístěn na “ne příliš atraktivním” místě v Evropě. „Plány pro toto azylové centrum budou projednávány s dotčenými zeměmi a jsou již “relativně daleko”, řekl předseda vlády Lars Løkke Rasmussen. „Byl by to velký rozdíl, kdybyste mohli založit tábor, který nebude v atraktivních azylových zemích, ale jinde. Perspektivně by žádosti o azyl musely být podány mimo EU a vstup do EU by byl povolen pouze po udělení souhlasu“, vysvětlil  Rasmussen.

 

V současné době je také otevřena otázka, na jakém právním základě  by mohly být tábory založeny. Podle  nově připravovaného azylového zákona EU, je Evropa daleko od společného  řešení. V současné době existuje 28 různých vnitrostátních řešení pro azylanty.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru