Olivio Kocsis-Cake je první černý poslanec Parlamentu Maďarska

Olivio Kocsis-Cake se narodil v roce 1980. Jeho matka je Maďarka, otec původem z Guiney-Bissau přišel do Evropy v roce 1976, když mu bylo osmnáct let. Poté, co dokončil vysokoškolské studium v Budapešti, našel si práci jako řidič tramvaje a jednou se jako herec objevil i ve filmu.

Jeho syn Olivio vyrostl v postkomunistickém Maďarsku a v Budapešti vystudoval historii a sociologii. V roce 2013 skončil v zelené straně „Politika může být jiná“ (LMP) a stal se zakládajícím členem nové partaje „Dialog“, kterou čtyři roky vedl.

Orbánova politika se snaží znemožnit migrantům, kteří přicházejí zvenku Evropy, aby se usadili v Maďarsku. Rasovou rozmanitost považuje premiér za hrozbu pro etnickou a kulturní historii své země a nové zákony mají brzy začít kriminalizovat organizace, které pomáhají žadatelům o azyl.

V květnu Orban prohlásil, že hodlá „chránit maďarskou bezpečnost a křesťanskou kulturu“. Stát odmítá evropské kvóty a ve snaze udržet migranty za hranicemi postavil na své jižní hranici plot.

„Chci zničit předsudky o imigrantech, které Fidesz zasadil do maďarské společnosti,“ řekl v Index.hu. „Že se musíme bát imigrantů, že se nemohou začlenit – to jsou očividně nesmysly. Jsem živoucím důkazem, že se jiné barvy pleti bát nemusíte.“

Maďarské noviny Nepszava nedávno informovaly, že se Fidesz do Kocsis-Cake nestrefují kvůli barvě pleti, ale kvůli jeho údajnému spolčení s americkým miliardářem a filantropem maďarského původu Georgem Sorosem. „Taková reakce se od Fidesz dala očekávat,“ ohradil se  Kocsis-Cake. „Každý, kdo nesouhlasí s jejich politikou, je okamžitě považován za Sorosova agenta.“

(SCa, www.ceskoaktualne.cz, foto: Zoom)

Přejít nahoru