V pařížském Bataclanu chce vystoupit muslimský rapper, Francie se bouří

Ve Francii se stupňuje rozhořčení poté, co muslimský rapper Médine oznámil dvě vystoupení v pařížské koncertní síni Bataclan. V říjnu chce stát na pódiu a rappovat, kde 90 lidí zastřelili jeho spoluvěřící. Rapper Médine, který má alžírské kořeny, vydal v roce 2005 album “Jihad”.

V titulu „Dont Laik“ kritizoval oddělení náboženství od státu a volá: „Ukřižuj sekularisty jako v Kalvárii“. Pózoval v tričku s islámským mečem a nápisem „Jihad“, který jeho fanoušci mohli koupit v limitované edici. Věřící muslim chce nyní aby texty písní a jeho vystoupení bylo “provokaci”, která by měla vyvolat debatu.

Zvláště u konzervativních politiků a občanů se koncertní oznámení 35letého islámského rappera Médine Zaouiche setkává s rozhořčeným odporem.

Marine Le Penová napsala na Twitteru: “Žádný Francouz nemůže přijmout, aby tento chlap vystoupil na místě masakru v Bataclanu. Podněcování k islamistickému fundamentalismu, to snad stačí! Napsala politička.

Jiní politici vyzývají k zákazu vystoupení Médine na tomto místě vzhledem k masakru ze dne 13. listopadu 2015.

„Pojďme se všichni postavit proti koncertu v Bataclanu, žádné pódium pro islamistu Medine“, vyzývá Stéphane Ravier z Národní fronty.

“Pokud je svoboda projevu základním právem, existují také symboly, které nelze znesvětit. Vyzýváme prezidenta Emmanuela Macrona, aby zakázal tento koncert. Plánované vystoupení by bylo hanbou pro Francii,“vyzývá  předseda Republikánské strany Laurent Wauquiez.

(prvnizpravy.cz, foto: Alchetron)

Přejít nahoru