Putin: My jsme skupinu G8 neopustili!

„To kolegové najednou odmítli přijet do Ruska z dobře známých důvodů,” připomněl na tiskové konferenci v Číně.

Rusko vstoupilo do skupiny G7 v roce 1998, ale po návratu Krymu se klub odmítl zúčastnit summitu G8 v Soči. Představitelé zúčastněných zemí uvedli, že nechtějí s Ruskem společně sedět, dokud Moskva nezmění svou zahraniční politiku. Nyní americký prezident Donald Trump uvedl, že je potřeba vrátit se k G8 Rusko vyloučené v roce 2014. Nicméně se většina evropských účastníků summitu G7 v Kanadě proti tomu postavila. S podporou Trumpova návrhu vystoupil pouze italský předseda vlády Giuseppe Conte.

Ruský vůdce poznamenal, že neshody v průběhu vyjednávacího procesu v rámci „Sedmičky” jsou  pro sdružení států charakteristick.

„S ohledem na různé obtížnosti v procesu jednání v rámci „Sedmičky“ se s tím musím ještě seznámit, detailně to neznám. Samozřejmě to vyvolává zájem, jsou to největší ekonomiky na světě,“ uvedl Putin. Podle něj spory vznikají i v rámci Eeuroasijské organizacu spolzpráce. „Myslím, že je to běžná praxe, musíme se s ní zacházet klidně a bez jakékoliv ironie,” dodal.

Rusko nikdy nepožádalo o návrat k G8, zdůraznil k témuž ministr zahraničí Sergej Lavrovna ruském Prvním kanálu.

„Když bylo rozhodnuto, že se naši západní partneři G8 již neúčastní a vrátili se k formátu „Sedmičky“, přijali jsme jejich řešení a pracujeme v jiných formátech,”zdůraznil ministr zahraničních věcí. „A to v Šanghajské organizaci pro spolupráci, se zeměmi BRICS a zejména v „Dvacítce” (G20), kde sdílejí naše přístupy.”

Šéf ruského ministerstva zahraničí poznamenal, že „v rámci skupiny G20 nelze uplatnit ultimáta”. Rovněž označil skupinu G20 mechanismem pro dosažení konsenzu a nejslibnějšího formátu mnohostranné diplomacie.

Podle náměstka ministra zahraničí Sergeje Rjabkova se západní politici zabývajíí tématem, že by se Rusko vrátilo do skupiny G7 jakýmsi „sebepiárem“. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov komentoval slova Trumpa podobným způsobem jako Lavrov, že se Moskva„zaměřuje na jiné formáty”.

Nyní „Velkou sedmičku” tvoří Německo, Spojené státy, Kanada, Japonsko, Francie, Velká Británie a Itálie.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru