Trump nazval Jean-Clauda Junckera „krutým vrahem”!

Nejbližší spojenci Spojených států nečekaně nalezi největšího hospodářského rivala a protivníka obchodu: USA, napsal The Wall Street Journal. Je zřejmé, že pokusy nalakovat summit G7 v Kanadě se moc nedaří.

 

Prezident Donald Trump na summitu „Velké sedmičky“ (G7) vyslovil řadu dramatických prohlášení na adresu řady partnerů, uvedl The Wall Street Journal s odvoláním na prohlášení vysoce postaveného činitele EU.

Například podle publikace, během diskuse o tématech týkajících se Íránu a terorismu, Trump řekl francouzskému prezidentovi Emmanuelovi Macronovi o teroristech v Paříži. „Měli byste o tom vědět, Emmanueli, protože všichni teroristé jsou v Paříži,” citují noviny amerického vůdce.

Podle zdroje v průběhu diskuse o otázkách migrace v Evropě se Trump obrátil na japonského premiéra Šinzó Abe: „Abe, vy nemáte tento problém, ale můžu vám poslat 25 miliónů Mexičanů, a brzy přijdete o své místo.“

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker byl označen Trumpem za „krutého vraha“ kvůli evropským clům na řadu zboží amerických firem a odmítnutí Berlína a Paříže jednat o bilaterálních obchodních dohodách mimo EU.

Podle zdroje z Wall Street Journal byla na schůzce „cítit podrážděnost Trumpa, ale všichni se snažili zůstat pragmatičtí a klidní.”

Země G7 na summitu, který se konal na 8-9 června v kanadské provincii Quebec, téměř poprvé čelila absencí jednoty v nejdůležitějších hospodářských a politických mezinárodních otázkách. Setkání se dokonce nazvalo „G6 + Trump”, s odkazem na osamocenou pozici USA v řadě klíčových otázek. Trump sám předčasně opustil schůzku a zpochybnil její výsledky.

Podle jeho výsledků se strany dohodly na komuniké a původně kanadský premiér Trudeau řekl, že se země dohodly na všem, a později vydal dokument. Nicméně Trump, který odjel do Singapuru na setkání s vůdcem KLDR Kim Čong-unem, řekl, že Spojené státy tento dokument nepodporují a odmítl ho podepsat.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru