Ukrajinský generál navrhl vykopat kanál a „odříznout” Krym!

Bývalý náčelník generálního štábu ukrajinské armády Anatolij Lopata navrhl vykopat příkop na hranici Krymu a změnit jej na ostrov.

„Můžeme přijít s úplně jiným přístupem, odříznout kanálem Krym od země a učinit z něj ostrov, Tato myšlenka se mi líbí,“ řekl Lopata v rozhovoru pro „Obozrevatel“.

S pomocí tohoto opatření, podle názoru ukrajinského generála, bude možné bojovat proti „dominaci Ruska” ve vodách Krymu. Dodal, že v budoucím kanálu by měly proplouvat lodě s vysokou tonáží, a proto by měl být příkop měl být asi sto metrů široký.

Tak bude mít Ukrajina bude mít nejen přístup k moři, ale rovněž bude schopna ovládat území „od Mariupolu a dále”, tvrdí generál.

Mezi pozoruhodné nápady ukrajinské strany patří například dobýt polostrov raketovými útoky, nebo zničit či zabavit nedávno postavený Ruskem Krymský most.

Od věci není ani si připomenout, že květnu 2015 ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk oznámil začátek stavby „skutečné státní hranice” s Ruskem. Zpočátku byl projekt nazván „Zdí” a poté byl přejmenován na „Evropský val”. Jeho skutečná podoba je však spíše žalostná, nemluvě o tom, že je (jak jinak) zdrojem korupce a defraudace vynaložených prostředků.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru