Na Turkish Stream může navazovat plynovod Poseidon

„Zvažujeme všechny možnosti, bylo by divné, kdybychom to neudělali,“ cituje RIA Novosti Burmistrovou.

„V současné době je předčasné vyjadřovat se k realizaci jedné z možností, Gazprom doporučení vzal na vědomí,“ řekl  Alexander Medveděv, místopředseda řídícího výboru Gazprom.

 

Připomeňme, že oba plynovody „Turkish Stream“ zajistí dodávku 32 miliard krychlových metrů plynu ročně, a obcházejí Ukrajinu. První plynovod – 12 miliard krychlových metrů plynu ročně spotřebuje na domácím trhu Turecko, a zbývající 4 miliardy kubických metrů, jak tvrdí turecké úřady, se budou dodávat v „jižního koridoru pro přepravu plynu“ z Ázerbájdžánu do Řecka a Itálie. Z druhého plynovodu Turkish Stream veškerý plyn poteče do Evropy. Dodávky z prvního plynovodu  jsou naplánovány na konec roku 2019.

Trasy plynovodu z Turecka nebyly dosud stanoveny: Ruský plyn může procházet Bulharskem, Srbskem, Maďarskem do Rakouska a Itálie přes Řecko – po rozšířené Trans-Adriatic Pipeline, nebo podle projektu „Poseidon“.

„Poseidon“ je pokračováním Turkish Stream přes Řecko do Itálie, přes Jónské moře a připojí se do plynovodní  soustavy zemního plynu v Řecku a Itálii. Již dříve společnost „Gazprom“ podepsala dohodu s italskou firmou Edison a řeckou Depa na tomto projektu.

„Zpočátku, jak si vzpomínáme, byl „South Stream” plánován před „Tureckým proudem”, který měl  měl jít právě přes Bulharsko. Ukázalo se však, že Bulharsko nejprve vydalo povolení k výstavbě tohoto plynovodu a poté toto rozhodnutí zrušilo – poté, co jim Američané řekli, že je lepší, aby to nebylo. Rusko s touto zemí nemůže udělat jediný společný projekt, protože nejprve slibují, že udělají všechno, pak nic neudělají,“ poznamenal. Nutno dodat, že k likvidaci „Jižního proudu“ přispěla svým nátlakem na Bulharsko i Evropská unie.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru