Západ chce vytlačit Rusko z Evropy, ale může rozpoutat další konflikt

“Toto rozhodnutí odpovídá geopolitické konfrontaci mezi Ruskou federací a řadou západních zemí vedených Spojenými státy. Podněstří je vlastně základní referenční bod Ruska v jiho-západní části bývalého Sovětského svazu. V případě stažení ruských jednotek, by prostor obsadili Američané, případně jejich spojenci a došlo by k faktickému zániku Podněsterské republiky, kde většina obyvatel mluví rusky,“  vysvětlil Andrei Safonov, prezident nezávislé sdružení politologů.

 

“Západní blok  dělá vše pro to, aby zbavil ruského vlivu bývalé sovětské republiky. Ale obyvatelé Podněsterské republiky  plně podporují  současnou  situaci, vojensko-politickou  alianci mezi Ruskem a Podněstřím a tak jsem přesvědčen, že tyto plány Západu jsou odsouzeny k neúspěchu,“ uzavřel expert.

Podněsterská moldavská republika vznikla po ozbrojeném konfliktu mezi separatisty a moldavskou armádou v roce 1992. Jde de facto o nikým neuznaný, leč fungující státní útvar se silnou ruskou podporou. Žije tam přes půl milionu obyvatel, z nichž je 300 000 Moldavanů, 200 000 Rusů a 100 000 Ukrajinců. Většina z nich vlastní více pasů různých států. Ekonomika tohoto separatistického území se opírala o okolními státy tolerované (či přímo podporované) pašování, především zbraní a munice, alkoholu, tabáku, drog (tak trochu podunajské Kosovo). Právě přes Tiraspol (hlavní město Podněstří) prodaly v posledních dvaceti letech ukrajinské vlády všechnu moderní vojenskou techniku do Afriky a jinam, píše v komentáři pro Prvnizpravy.cz Jaroslav Bašta.

 

V ozbrojeném konfliktu se moldavské straně nepodařilo získat moc nad podněsterským územím. Ruské jednotky v Podněstří zůstaly jako mírové sbory, proti čemuž moldavská strana průběžně protestuje a označuje tento fakt za okupaci svého území.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru