Schröder prozradil svůj tip na nového německého kancléře

„Jsem skeptický ke stylu vlády Angely Merkelové, to snad pochopí každý. Co se stalo, nemělo se stát, mám na mysli migrační politiku Merkelové,“ v rozhovoru zkritizoval Angelu Merkelovou Gerhard Schröder.

„Konflikt německých koaličních stran ohledně otázek kolem migrace není u konce. Je to i nedůrazným vedením  Merkelové, i když někteří tvrdí, že krizi zvládla, ale to se teprve uvidí,  vše záleží na tom, jaké bude možné uzavřít dohody o návratu uprchlíků z Rakouska a Itálie,“ řekl Schröder a dodal, že kancléřka nesmí dopustit, aby ji dával ultimátum ministr,  „někdy je třeba říct: A dost, takhle to bude,“ řekl ex-kancléř.

„Její politický styl vždy byl, takový, že ona raději čeká na vývoj událostí, a pak v okamžiku, který považuje za vhodný, se buď rozhodne, nebo nechá události běžet,“ charakterizuje Merkelovou bývalý německý kancléř.

„Význam Merkelové na mezinárodní scéně klesá a ti, kteří si neuvědomují roli Německa v Evropě, tak se tajně radují nad konfliktem v německé vládě. Merkelová může jenom doufat, že se koalice z této krize poučí,“ pokračoval Schröder.

Když už mluvíme o favoritech mezi možnými kandidáty na post kancléře, tak Schröder vybral premiéra vlády Severního Porýní-Vestfálska, člena CDU Armina Lasheta, ministra financí spolkové vlády Olafa Scholze (SPD) a premiéra Dolního Saska Stephana Weila (SPD), a upozornil, že je důležité, aby  kandidát na post  kancléře byl silný v hospodářských záležitostech.

(prvnizpravy.cz, foto: ft.com)

Přejít nahoru