První německý terminál na LNG bude osvobozením pro Nord Stream-2

Francie  má čtyři, Itálie tři, Španělsko sedm, Velká Británie šest, Nizozemsko, Řecko, Portugalsko, Belgie, Polsko a Litva po jednom, jen Německo stále nemá terminál na zkapalněný zemní plyn (LNG). To se může brzy změnit. Ve Šlesvicku-Holštýnsku v přístavním městě Brunsbüttel, které leží  u ústí kanálu Kiel  na Labi, by se terminál na LNG mohl brzy stát realitou.

Projekt je podporován  spolkovou vládou a vládou Šlesvicka-Holštýnska.

 

„Spolková vláda má velký zájem na vybudování  terminálu LNG v Německu,” uvedl Norbert Brackmann, koordinátor spolkovéí vlády pro námořní průmysl a člen CDU.

I vláda Šlesvicka-Holštýnska podporuje projekt. „Vláda byla potěšena, že investor si zvolil město Brunsbüttel  pro stavbu terminálu,“ řekl Thilo Rohlfs, státní tajemník ministerstva hospodářství v Kielu.

Silné politické argumenty hovoří ve prospěch projektu. Terminál LNG by byl osvobozením pro spolkovou  vládu, protože by to mohlo vyvrátit tvrzení prezidenta USA Donalda Trumpa, že Německo je stále více závislé na ruském plynu a zákazu plynu z USA.

S tímto tvrzením Trump právě v posledních týdnech bojoval  proti plynovodu Nord Stream-2. Rozšíření stávajícího plynovodu přes Baltské moře z Ruska do Německa je trnem v oku Donalda Trumpa.

 

Trumpovo tvrzení o energetické závislosti  na Rusku je jen částečným důvodem, hlavním důvodem je „America First“, což prosazuje  americký prezident především v ekonomické oblasti. Proto chce, aby se do Německa dovážel americký zkapalněný zemní plyn.

 

Takovým „předskokanem“ je Polsko, které terminál na LNG má a dostalo tam i dodávku amerického plynu. Polsko je také jednou z nejsilnějších kritiků Nord Stream- 2.

Spojené státy se v posledních letech staly velkým vývozcem zemního plynu. Rozhodující pro plynový boom v USA je kontroverzní výroba plynu frakováním  z břidlice. Zemní plyn z USA je nyní ve zkapalněné podobě na světových trzích. Američané vítají každého nového zákazníka.

 

Spolkový  ministr hospodářství a energetiky Peter Altmaier (CDU) nedávno opakovaně ujistil, že se neuzavírá  před dodávkami LNG z USA. Toto téma ale také hraje roli v obchodním sporu mezi Evropou a Spojenými státy. Při jednáních Američané prosazují snadnější přístup na evropský trh s plynem. Zaměřují se zejména na Německo, které je jednou  ze zemí, která má přístup k moři, ale nemá terminál na LNG.

 

Spolková vláda se postavila proti názoru, že LNG z USA není vítán: “Pokud se LNG z USA dostane do Německa za konkurenční ceny, tak není žádný problém,” říká Norbert Brackmann.

LNG je dražší než zemní plyn, který přichází do Německa potrubím. Je to kvůli komplikovanému procesu zkapalňování: zemní plyn musí být ochlazován na minus 160 stupňů Celsia, aby mohl být zkapalněn. LNG je  namodralá, netoxická, nekorozivní, průzračná kapalina s minimální viskozitou. Zaujímá cca 600 krát menší objem než plynný zemní plyn, což představuje jeho hlavní výhodu při skladování a dopravě.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru