Fox News: Čína svojí „megaraketou“ předstihne Spojené státy!

Podle údajů kanálu v daném okamžiku, nemají Spojené státy ve skutečnosti není ani slibné rakety schopné se srovnat s uvedenými charakteristikami nového čínského nosiče.

Zatímco administrativa prezidenta Donald Trump pracuje na vytvoření kosmických sil a zachování „vedoucí pozice Spojených států ve vesmíru“, Čína oznámila plány na vytvoření výkonné nosné rakety, jejíž analogy nemá v současné době ani NASA nebo soukromé americké společnosti, uvedl Fox News, odkazující se na čínská a britské média.

Podle amerického televizního kanálu, vysoký představitel čínské Inženýrské akademie Long Lehao řekl, že budoucí čínská raketa „Dlouhý pochod – 9“ bude moci v roce 2030 vynášet na nízkou orbitu 140 tun nákladu. Jak zdůraznil pozorovatel Fox News, nejtěžší americký protějšek – Falcon Heavy společnosti SpaceX úspěšně zahájený v únoru letošního roku – může vynést pouze do 64 tun nákladu, přičemž vyvíjený NASA projekt SLS, který je určen pro lidskou posádkou na mise mimo nízkou oběžnou dráhu Země a jehož jehož první uvedení na trh je naplánován na rok 2020, bude mít v konečném důsledku nosnou kapacitu 130 tun.

„Velký pochod – 9″ bude mít čtyři urychlovače a její centrální jednotka bude mít průměr větší než 10 metrů, uvedl materiál. Podle Longa budou supertěžké nosiče použity pro stejné úkoly, na nichž se již pracuje nebo plánuje v budoucnu pracovat v NASA a SpaceX, a to dálkové výpravy a mise s lidskou posádkou na Měsíc.

Jak bylo zjištěno novináři Fox News, Čína také investovala „miliardy“ do svého vojenského vesmírného programu, „snaží se soutěžit s USA a Ruskem“, a očekává, že v průběhu příštích čtyř let vypustí vlastní obyvatelnou vesmírnou stanici, a v „blízké budoucnosti“ uskuteční přistání na Měsíci, což bude první krok ke „konečnému cíli”Pekingu: vytvoření měsíční základny.

Jen pár týdnů před takovými prohlášeními Číny navrhl americký vůdce Donald Trump vytvoření vesmírných sil v USA. Myšlenka prezidenta vyvolala dvojznačnou reakci. Například bývalý astronaut NASA Mark Kelly ji označil za „hloupou“, poznamenal, že US Air Force i tak plnit úkoly, které v prezentaci Trumpa musí plnit kosmické síly, zatímco jiní – například profesor State University of New York v Buffalu, John Crassidis řekl v rozhovoru s Fox News, že vytvoření samostatné agentury, zabývající se vesmírem, může být užitečným krokem, pokud je správně navržen.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru