Moskva podrážděně Londýnu: Rusko nemusí k Salisbury nic vysvětlovat!

Ve čtvrtek náměstek ministra vnitra Ben Wallace řekl, že požádal Rusko, aby poskytlo informace o incidentu v Salisbury a „čeká na telefon z ruské strany”.

„Rusko není stranou, která se musí omlouvat. Nemáme žádnou vinu, žádné důkazy nebyly předloženy, s výjimkou tvrzení, která mají charakter píárka. Proto bychom, podle mého názoru, neměli poskytovat žádné vysvětlení, a naopak požadujeme, aby nás připustili k vyšetřování,” reagoval podrážděně Švytkin pro RIA Novosti.

Rovněž doporučil náměstkovi ministerstva vnitra Velké Británie, aby se postaral o bezpečnost občanů země a cizinců, kteří do ní přijeli. „Myslím, že nemáme nic, za co bychom se ospravedlňovat a volat z nějakého důvodu,” dodal poslanec.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí Ruska Maria Zacharová v této souvislosti vyzvala vládu Velké Británie, aby zastavila intriky s chemickými otravnými látkami.

„Vyzýváme vládu Theresy Mayové, aby zastavila intriky a hry s chemickými jedy a přestala bránit vyšetřování toho, co se stalo s ruskými občany ve Velké Británii,”zdůraznila Zacharova během týdenního briefingu.

V anglickém městě Salisbury 4. března byl podle obvinění britských úřadů otráven bývalý důstojník GRU Sergej Skripal a jeho dcera Julia, což vyvolalo velký mezinárodní skandál. Londýn „předpokládá“, že se na otravě Skripalů látkou 1234 podílel ruský stát, což Moskva kategoricky popřela. Ruské vedení opakovaně navrhlo Velké Británii nabídnout veškerou nezbytnou pomoc při vyšetřování „případu Skripal“ a požádalo o přístup k vyšetřování, ale žádná odpověď z Londýna stále nepřišla.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru