Šojgu: USA musí vysvětlit vojenskou přítomnost v blízkosti hranic Ruska

“Dnes se Rusko nebere jako spojenec, ale jako hrozba pro americkou nadvládu,” řekl Sergej Šojgu v rozhovoru pro italské noviny Il Giornale.

“Já, jako prezident Ruské geografické společnosti, jsem již dlouho chtěl prezentovat kolegům ze Spojených států  jejich „americký svět“,  aby se na něj podívali a vysvětlili nám, proč když se jimi určení “protivníci USA”  nacházejí na Středním východě a ve východní Asii, se blíží  všechny jejich vojenské základny a skupiny k ruským hranicím,” dodal.

“Stále nás obviňují z agresivních plánů týkajících se Západu, ale naopak stále posilují své síly poblíž našich hranic,” poznamenal ministr.

Podle něj má NATO novou prioritu: Vytvořit  „vojenský Schengen“ , který by umožnil rychlé nasazení vojenských sil a techniky k ruským hranicím..

Vojenská aliance NATO, vedená USA, stále zvyšuje svou přítomnost ve východní Evropě a v blízkosti ruských hranic.

Minulý měsíc bylo přibližně 18.000 vojáků z 19 zemí, většinou členů NATO, umístěno v Polsku a třech pobaltských států, v Estonsku, Lotyšsku a Litvě.

Rusko se obává zvýšeného nárůstu vojáků NATO poblíž svých hranic a zároveň obviňuje  země jako je Polsko ze snahy o trvalou přítomnost vojsk NATO na své půdě.

Šojgu tvrdí, že rusko-americké napětí bylo – na rozdíl od toho, co tvrdí USA – “uměle vytvořeno” americkými elitami, které věří v nadvládu Washingtonu.

Tyto elity, řekl Šojgu, “věří tomu, že svět je rozdělen na USA a zbytek, který je zlý”.

Ruský šéf obrany dále popsal rozmístění raketových systémů v Evropě jako porušení “Smlouvy o amerických  a sovětských raketách středního doletu (INF)“, uzavřenou v roce 1987 mezi SSSR a USA.

Tyto systémy by mohly být použity pro odpalování raket Tomahawk na evropskou část Ruska.

“Opakovaně a veřejně jsme se na všech významných mezinárodních fórech jasně vyjádřili, že Spojené státy přímo porušují Smlouvu INF, protože v průběhu rozmístění raketového štítu v Evropě instalovaly své vertikální systémy MK-41, které mohou být použit pro start rakety Cruise Tomahawk. Devastující poloměr těchto raket pokrývá téměř celou evropskou část ruského území, “řekl ruský ministr obrany.

(prvnizpravy.cz, foto: Novosti.rs)

Přejít nahoru