Noční můra pro mnoho Američanů: Hillary chce stále být prezidentem

A 70letá Hillary Clintonová to nezpochybňuje. Svou porážku od Donalda Trumpa dosud nestrávila a údajně se chce pomstít v roce 2020.

To, že se Trump znovu objeví v prezidentské kampani za dva roky, se zdá být jisté. Ale kdo bude jeho vyzyvatelem? Demokraté vypadají jako ospalá kočka. V současné době se zaměřují především na ženy a menšiny. 28letá Alexandria Ocasio-Cortezová ale získala senzační vítězství v kongresových primárkách pro New York.

Pro Hillary Clintonovou je to poslední šance získat prezidentský post. A politička, nenáviděná u značné části obyvatel to nepopírá a chce hodně  učinit pro obnovenou kandidaturu. Bude to už její třetí pokus: V roce 2012 ji porazil Barack Obama v demokratických primárkách, o čtyři roky později prohrála boj o Bílý dům s Donaldem Trumpem. To, že by to mohla vůbec zvítězit Clintonová, je pro mnoho Američanů “noční můrou”.

Porážka ji znemožnila během volební noci, kdy si byla naprosto jistá vítězstvím. Když se ukázalo, že pravicový nováček vyhrál, nechtěla zpočátku porážku přijmout, později se dostala do deprese. Zdá se, že se z deprese zotavila. Teď už zjevně chce dosáhnout svého životního cíle. Bývalá první dáma pracuje “na svém návratu”.

Je pozoruhodné, že zasahuje stále více do každodenní politiky a trvale útočí na pozici Trumpa. Clintonová naposledy rozeslala masově e-maily kritizující politiku prezidenta vůči  uprchlíkům jako “děsivou”. Podle ní spustil Trump “morální a humanitární krizi”. A samozřejmě varovala v roce 2016 před přistěhovaleckou politikou Trumpovy administrativy, ale právě kvůli tomu byl zvolen.

Krátce po kritice Trumpovy současné uprchlické politiky oznámila, že zakládá dárcovskou organizaci na boj proti migrační politice s milionem dolarů.  Lobbistická organizace, která s ní spolupracuje, je nejsilnějším důkazem jejích ambicí. Protože ta obvykle vybírá peníze na  reklamní kampaně na podporu prezidentských kandidátů.

Pro nedostatek demokratických kandidátů by mohla Clintonová mí šanci. Potenciální kandidátka Desire Oprah Winfrey dal demokratům košem. Jako černoška, známá po celém světě prostřednictvím televizních talk show, byla zpočátku považována za favoritku.

Clintonové touha po moci není ukojena. Očividně věří po odmítnutí Desire Oprah Winfreyové jasnou šanci. Ale i kdyby u demokratů vyhrála, tak v cestě za vysněným cílem bude stát Donald Trump.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru