Stále chcete jet pracovat do Polska? Takhle dopadnete!

V Nikopoli v Dněpropetrovské oblasti na jihu Ukrajiny se objevily billboardy znázorňující mladé uklizečky, které myjí špinavou podlahu. Billboardy mají odradit obyvatele Nikopoli od práce v zahraničí, zejména v Polsku.

“Nikopolčanka očima Poláků. Stále chcete do Polska? “- nápis na billboardu. Nejde však o originální grafiku, ale o upravený obal polského vydání časopisu Newsweek z roku 2012. Ani logo Newsweeku nebylo z fotografie odstraněno.

Za billboardy je zodpovědná reklamní agentura „Koloryt“, která bez řádného souhlasu používá  fotografii ženy- ukrajinské novinářky Kateryny Panovy, která pracovala v Polsku několik týdnů jako uklízečka, aby mohla popsat život  tehdejších ekonomických přistěhovalců z Ukrajiny. Před euromajdanem a zvýšení emigrace z Ukrajiny, Ukrajinky přicházející do Polska často pracovaly jako uklízečky nebo pomocnice v domácnosti, a to zejména ve Varšavě a ve velkých městech.

Billboardy objednal od místní nikopolské agentury společnost Ferroaluminium, která se zabývá výrobou ferromagnetů a patří jednomu z místních oligarchů. Protože společnost má problémy s náborem zaměstnanců, mimo jiné i v důsledku emigrace Ukrajinců do zahraničí, tak se společnost rozhodla pro reklamní kampaň, která má odradit ženy od emigrace.

Novinářka, která je na billboardu, nyní žije v Miami na Floridě za komfortních podmínek a provozuje informační portál pro přistěhovalce nebo potenciální přistěhovalce do USA. Zdůrazňuje také, že její reportáž pro Newsweek se netýká toho, jak Poláci vidí Ukrajince, ale jak Poláci vnímají cizince, kteří pro ně pracují. Zdůrazňuje, že jejím cílem není vyděsit Ukrajince v Polsku.

Billboard kritizující práci v Polsku

(prvnizpravy.cz, foto článek: facebook, foto titulní: Shutterstock)

Přejít nahoru