Steve Bannon: Macron a Merkelová již brzy padnou jako kuželky

Deset měsíců před volbami do Evropského parlamentu  64-letý bývalý investiční bankéř Steve Banon  tvrdí, že „trefil hřebík na hlavičku“.

S pomocí nové nadace, jejíž dárci jsou dosud neznámí, chce Bannon vytvořit platformu v Bruselu pod označením “The Movement”. Jeho cílem je podporovat pravicové populistické strany v EU prostřednictvím průzkumů, rad a analýz.

Platforma je zaměřena proti  všem levicovým a globalistickým tendencím jako je  „Otevřená společnost“ -nadace maďarsko-amerického miliardáře George Sorose,  „geniálního ďábla“ jak ho nazývá Bannon .

Bannon je přesvědčen, že v budoucnu třetina ze 751 europoslanců by mohla být členy nového bloku, jeho odhad vychází  z nedávných  volebních úspěchů pravicových populistů v Itálii a Maďarsku. Pro srovnání, dnešní krajní pravicová frakce, známá jako “Evropa národů a svobody” (ENF), má jen 36 členů. Patří k nim poslanci francouzského hnutí Národní sdružení (RN), původně Národní fronta (FN), Strany svobody (PVV)  Geerta Wilderse,  FPÖ vládnoucí  Strany svobody v Rakousku, italské  Ligy .

Během posledních několika měsíců se Bannon setkal s představiteli evropských nacionalistů, maďarským  premiérem  Viktorem  Orbánem, Marine Le Penovou,  Nigel Faragem, Alicí Weidelovou a Beatrix von Storch z AfD a šéfem pravicově populistické Ligy v Itálii, Matteo Salvinim. Ze všech rozhovorů vyplývá, že nacionalismus v Evropě je „nezastavitelný“  a je na vzestupu a lidé jako Macron a Merkelová již brzy padnou “jako kuželky”.

Dosud žádný kontakt s Bannonem neměl podle vlastního vyjádření poslanec  Harald Vilimsky (SPÖ). “Nevím jestli je potřeba vnější zásah,  již existuje pravicová “aliance, která se po volbách do EU ještě rozšíří” a rozvíjí se bez vnějšího zásahu.  Taková věc tedy není nutná,“  tvrdí Vilimsky.

Bannon byl možná nejvlivnějším poradcem Donalda Trumpa do srpna 2017. Vypracoval koncept obchodních válek pro prezidenta, podporoval nepřátelský postoj vůči přistěhovalcům, muslimům a Číně. Bannon také povzbuzoval Trumpa k urážce většiny renomovaných amerických médií jako “nepřátel lidí”.

Před svým jmenováním jako Trumpův poradce byl  Steve Bannon šéfem populistického pravicového internetového portálu Breitbart News, kde jsou zveřejňovány i takové konspirační teorie, že  jsou populární u  pravicových extremistů, antisemitů a dokonce rasistického Ku Klux Klanu .

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru