CIA plánuje převrat v Íránu, zkušeností už má dostatek

7. ledna 1952 jeden a půl roku před  převratem, který zorganizovala americká CIA, objevila se fotka íránského premiéra Muhammada Mosaddeka na obálce časopisu Time jako „Muž roku“.

Írán byl první obětí  kriminální politiky po druhé světové válce. Demokraticky zvolenou vládu Muhammada Mosaddeka svrhla  armáda,  CIA a MI6 během operace Ajax. Chybou  Mosaddeka byla podpora znárodnění ropného průmyslu a že chtěl ukončit kartel mezinárodních ropných společností.

Západní tisk ho okamžitě označil jako „diktátora. Kolikrát jsme slyšeli tento termín od té doby u dalších “nevítaných” vůdců? Saddám Husajn, Kaddáfí, Asad a Putin, to jsou jen některé příklady. Západní média slouží pouze jako propagandistické orgány pro Washingtonskou politiku převratů  a válek.

Čtyři měsíce před převratem, dne 4. dubna 1953 ředitel CIA Allen Dulles W. z rozpočtu vyčlenil  jeden milion dolarů (nyní asi 50 milionů dolarů), který měl být použit ke svržení Mosaddeka.

Írán  pak již nebyl demokratický, ale západně orientovaný policejní stát a diktatura, ve které Muhammad Rezá Šáh Pahlaví  vládl pomocí nechvalně známé tajné policie SAVAK železnou rukou. Vybudování tajné služby byla provedena za pomoci CIA a izraelského Mossadu. Velvyslanectví USA v Teheránu bylo tehdy skutečnou vládou Íránu.

To znamená, že v očích Washingtonu (a Londýna) je demokracie relativní. Pokud nesplní přání a příkazy, bude nahrazeno diktaturou. Viz také svržení Salvadora Allendeho v Chile a dosazení diktátora Augusta Pinocheta, atd … seznam je dlouhý.

Využití íránských ropných polí sahá až do roku 1908, roku založení Anglo-Iranian Oil Company (AIOC) – britské státní ropné společnosti – která byla založena s cílem drancovat přírodní zdroje Íránu, předchůdce dnešního globálního ropného konglomerátu British Petroleum (BP).

Až do převratu 1953, lví podíl příjmů z íránské ropy šel do pokladen na AIOC.  Během této doby dostával Teherán směšně nízké procento z výnosů. Jednalo se o jednostranné uspořádání , vysloveně  koloniální arogance, které ale  vedla ke zvýšení národního vědomí Íránců.

 

A na základě tohoto vzestupu národního vědomí  byl Muhammad Mosaddek zdráhajícím šahem  jmenován v roce 1951 íránským premiérem premiéra, poté, co byl v národním parlamentu zvolen drtivou většinou.

Když se Mosaddek dostal k moci, pokračoval ve svém plánu znárodnit íránské zásoby ropy a odstranit kontrolu Britů, se současným zabavením majetku AIOC.

Vzhledem k tomu, že Londýn nedisponoval potřebnou sílou, tak se  obrátil na Washington, který převzal jako nová velmoc po roce 1945 pozici Britů.

Argument Londýna a Washingtonu pro zásah  byl, že Írán se měl stát komunistickou zemí. Washington  v té době byl zavirován protisovětskou a antikomunistickou horečkou mccarthismu.  A proto mohl být spuštěn plán Ajax ke svržení Mosaddaka. Klíčem k úspěchu bylo podplácení vysokých armádních příslušníků, policie a novinářů, náboženských duchovních a členů íránského parlamentu, kteří byli pověřeni vybičovávala anti-mosaddakovské nálady.

Po svržení  Muhammada Mosaddeka se šáh vrátil z exilu a stal se loutkou Washingtonu. Vládl zemi s extrémní brutalitou a korupcí, až do íránské revoluce, kdy byl  v roce 1979 zbaven moci.

Na pozadí tohoto příběhu je, samozřejmě, Washingtonem dnes neustále démonizovaný Írán. Kromě toho se šíří lži, že Írán představuje existenciální hrozbu pro Izrael.

Režie převratu CIA a MI6 s cílem svrhnout Mohammada Mosaddeka v roce 1953 nám připomíná, že žádný region na světě netrpí více hegemonií USA tak jako Blízký a Střední východ.

 

Několikrát se USA pokoušely uskutečnit nový převrat v Íránu. Tvrdými ekonomickými  sankcemi chce Washington podnítit veřejnost k povstání  proti vládě.

Zatímco se připomíná v Teheránu  65. výročí převratu, vedeném CIA, tak se  tento týden ve Washingtonu vytvořila  tzv íránská akční skupina,  jejímž posláním je naplánovat novou revoluci v Íránu.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru