Německá média: Demagogie, zaujatost a poslušnost vůči vládě!

Prohlásil to bývalý redaktor zpravodajského televizního programu Tagesschau Volker Bräutigam
v rozhovoru pro německý portál Rubikon. Je přitom pozoruhodné, jak se jeho kritika německých veřejnoprávních médii kryje s podobnými postupy českých médií jako ČT a Čro (kromě podlézavosti vládě).

Provládní, neobjektivní, povrchní, agitační, propagandistická a dezinformační. Pro bývalého redaktora Tagesschau Volkera Bräutigama nebylo těžké najít tvrdá slova, která popisují žurnalistiku, kterou podle jeho názoru se zabývají německá veřejno-právní média. Ale čím je přesně  nespokojen? A nakolik je oprávněná kritika vyjádřená desítkami stížností na televizní pořady, ve kterých odsuzuje šíření „propagandy namísto faktů“, stejně jako „lživých tvrzení a žonglování?“

Rubikon: Pane Bräutigame, pracoval jste jako redaktor v Augsburger Allgemeine Zeitung, Stuttgarter, a konečně, řadu let v Tagesschau. Vzhledem k tomu, že pravidelně posíláte stížnosti na televizní pořady a obviňujete veřejnoprávní právní média z jednostranné žurnalistiky. Co se tam děje?

Volker Bräutigam, bývalý redaktor Tagesschau: Místo vlastní odpovědi, budu citovat skvělého novináře Petera Scholl-Latoura. Přesněji řečeno to, co popsal, co se děje, a co neumím: „Žijeme v době masového vymývání mozků, zejména hromadného vymývání mozků v médiích.“ Tato slova byla určena zpravodajským kanálům veřejno-právních společností. Ty jsou často velmi zkreslené, demagogické a poslouchají vládu. Vyvolávají u diváků zmatek. V současné době je dobře zaznamenán bezpočet stížnosti na televizní vysílání ARD-aktuell a ZDF heute. Nejsem jediný, kdo obviňuje tyto organizace z jednostranné žurnalistiky. Nejsem jediný, kdo je otráven jednostranným pokrytím akcí v oblasti veřejno-právního vysílání.

V červnu 2014 dokonce i redakční rada ARD dala přenosům Tagesschau a Tagesthemen tvrdé recenze: „tendenční“, „nepřátelské k Rusku“, „zaujaté“, „nedostatečně kritické“ – které jsou nyní zapsány v knize memorand centrální divize ARD-aktuel. Je to společná redakce NDR, kde se dělají pořady Tagesschau, Tagesthemen, Nachtmagazin a jiné formáty zpráv. Nicméně, jak vidíme na příkladu aktuálního zpravodajství z války v Sýrii, masivní kritika redakční rady ARD k ničemu nevedla.

Rubikon: Jak se to stalo?

Volker Bräutigam: Pokrytí dění v zahraniční politice je často v rukou novinářů, který podporují transatlantickou jednostrannost po kariéře cestování a studia v USA a vešla jim do krve. Oni se objevili v žurnalistice paralelně s politickým vazalstvím k berlínské vládě. Ta také jasně ukazuje americkou věrnost až do sebezapření.

Předpojatost těchto novinářů je patrná v jejich „prozápadní“ volbě slov. Například v zastřeném synonymu „aktivista v oblasti lidských práv“ místo „připraveného k násilí odpůrce vlády“, „rebelové“ namísto „teroristických vrahů“, „bezletovou zónou“ se označuje začátek vzdušné války proti suverénním státům, „letecký úder“ pak smrtící bombardování, a „izraelská politika osídlování“ namísto obsazení půdy a okupace.

Rubikon: Perlou je šílené vytvoření slov – „expert po terorismu“. Smiluj se!

Volker Bräutigam: Tímto tito lidé narušují podstatu své profese a vytvářejí obraz na světě s centrem ve Spojených státech a Evropské unii. Jejich nadměrná blízkost k politice je stále častěji korunována i publikování falzifikací, především při pokrytí zahraničních konfliktů.

Rubikon: Máte k tomu nějaký příklad?

Volker Bräutigam:Samozřejmě. Během ukrajinského konfliktu na konci léta roku 2014 předvedla WDR publiku záběry ruských tanků zapojených do gruzínské války v roce 2008, údajně jako důkaz zásahu na východní Ukrajině. Tato lež byla vysílána také ARD-aktuell.

„Zprávy“, které dnes dostáváme, jsou většinou stejné – bez ohledu na to, které kanály je vysílají. Všechny z nich jsou zcela zkreslené. „Západ“ v sobě spojuje všechno dobré. Rusové a Číňané jsou špatní. Na třetí svět, omlouvám se, kašlat. Ve zprávách země třetího světa prakticky neexistují pokud nemají přírodní zdroje, nemohou nakazit vzácné Evropany a Američany v USA „Ebolou“, nebo se, pro změnu, nestanou dějištěm malé genocidy – i když ani v tomto případě je mnohdy nezobrazují.

Rubikon: Jaké jsou nejdůležitější plody, které nyní přináší tento vývoj? Co vás zneklidnilo nebo se osobně dotklo?

Volker Bräutigam: Když loni rozhořčení nad smrtícím leteckým úderem Spojených států na nemocnici „Lékařů bez hranic“ v afghánském Kunduzu bylo příliš hlasité, Tagesschau a Tagesthemen okamžitě odvysílaly záběry údajného ruského bombardování nemocnice v Sýrii. Z čisté vody  falešné, jak se ukázalo později.

Ministerstvo obrany a ministerstvo zahraničních věcí v Moskvě předložily ověřitelné vizuální důkazy a dokumenty, na kterých údajně zničená nemocnice byla poté naprosto nepoškozená. Požádaly, aby západní vlády poskytly protikladné důkazy. Samozřejmě, že se nic nepředložilo, nemohlo předložit.

Nicméně, co mělo následovat, měla být odpovídající oprava v Tagesschau a Tagesthemen, která se nikdy neobjevila. Zdá se, že ARD-aktuell převzala protiruskou falešnou zprávu „západních” zpravodajských agentur a později zabránila uvedení potřebných oprav.

„Východní” zdroje, jako například ruská média jako Russia Today, zjevně ARD-aktuell nevnímá. Šéfredaktor Dr. Gnifke a manažer NDR Marmor mi to písemně potvrdili.Jednostrannost je proto úmyslná a není chybná ani náhodná.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru