Kyjev se rozzuřil na Budapešť i na výroky Orbána!

Oznámila to čtvrtek tisková služba ukrajinského ministerstva zahraničí.

„Třicátého prvního července 2018 na Ministerstvu zahraničních věcí Ukrajiny byl pozván chargé d’affaires pro maďarské záležitosti na Ukrajině Laszlo Pap. Maďarskému diplomatu byl vyjádřen protest v souvislosti s celou řadou oficiálních nepřátelských kroků Budapešti vůči Ukrajině a poznamenaána nutnost zastavení aktů, které negativně ovlivňují dvoustranné vztahy,“ uvedlo ministerstvo.

Zejména ukrajinské ministerstvo zahraničí komentovalo nepřijatelnost nedávného prohlášení předsedy vlády Maďarska Viktora Orbána ohledně evropské integrace a euroatlantických aspirací Ukrajiny, které jsou disonanční politikou Evropské unie. Maďarskému diplomatovi byl předán vzkaz požadavku poskytnout oficiální vysvětlení v souvislosti s rozhodnutím maďarské vlády na vytvoření postu autorizovaného ministra odpovědný za rozvoj Zakarpatské oblasti, a rozvojový program školek v Karpatské kotlině, „neboť se mu připisuje působnost v části svrchovaného území Ukrajiny“.

„Nehledě na konstruktivní přístup ukrajinské strany řešit aktuální problémy, poslední kroky Maďarska svědčí o výběru konfrontace namísto spolupráce a přímém zásahu do vnitřních záležitostí Ukrajiny,“ zdůraznilo ukrajinské ministerstvo zahraničí.

Vztahy mezi oběma zeměmi (a nejen mezi nimi) se prudce zhoršily poté, co byl na Ukrajině přijat vzdělávací zákon, který omezuje používání jazyka menšin ve vzdělávacím systému Ukrajiny. Maďarsko si stěžovalo nejen u EU, ale také v NATO a OBSE. Vedlo to k prohlášení maďarského vedení, že zablokuje Ukrajině přístup do EU a stejně tak jednání komise NATO-Ukrajina. Zároveň situace ukázala na neschopnost politických orgánů EU a NATO tento problém vyřešit. A jediným vysvětlením této vzácné “neschopnosti” je patrně skutečnost, že jazykové zákony jsou na Ukrajině směřovány zejména proti ruské menšině.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru