Policie ve Stockholmu zastřelila postiženého. Jeho plastová hračka totiž připomínala zbraň

Švédská policie zastřelila ve Stockholmu mladíka s Downovým syndromem, který měl u sebe plastovou hračku zbraně. Repliku samopalu policisté mylně považovali za skutečnou a rozrušeného muže, který se jí odmítal vzdát, zastřelili. Ericova matka Katarina Söderbergová podle zpravodajského serveru BBC uvedla, že hračku chlapec dostal jako dárek a byl tím „nejvlídnějším člověkem na světě“.Švédskému deníku Expressen Söderbergová řekla, že Eric byl těžce postižený a měl potíže se srozumitelným vyjadřováním. Nejčastěji podle ní používal slovo „máma“.

„Vůbec to nechápu, neublížil by ani mouše,“ vysvětlovala Söderbergová, která jeho mentální stav přirovnala k tříletému dítěti. „Že má Downův syndrom si všimnete na kilometr daleko,“ uvedla podle CNN. Když rodiče zjistili, že Eric zmizel, vydali se ho hledat a vyhlásila po něm pátrání.

Policie na místo dorazila poté, co kolemjdoucí nahlásili muže se zbraní. Tři zasahující policisté Torellovi nařídili, aby zbraň odhodil. Když ale Eric jejich pokynů nedbal a choval se „nevypočitatelně“, strážníci na něj vystřelili.

Jeden ze svědků události, kterého v noci probudil hluk, potvrdil,  že policie na muže křičela, aby si lehl na zem a zbraň odložil.

 

Ačkoli byl mladík ihned převezen do nemocnice, svým zraněním později podlehl. Podle Söderbergové se její syn ztratil vícekrát, pokaždé ho ale někdo našel nebo se vrátil sám.

Stockholmská policie nyní zahájila vnitřní vyšetřování, které by mělo odhalit, jestli zasahující policisté nepochybili.

(SCa, www.ceskoaktualne.cz, foto: Twitter)

Přejít nahoru