Babiš v zahraničním tisku. Nadával na česká média, že nafukují fake news o komunistech u moci

„Je vtipné, že se všichni baví o eurozóně. Měli bychom se bavit o Schengenu,“ řekl v rozhovoru Babiš. Prý tato záležitost ovlivní i Evropskou komisi. Zdá se mu podivné, že se mluví o reformě v eurozóně, když do Schengenu spadá většina států EU. Premiér České republiky také uvedl, že Schengen by se měl rozšířit na všechny státy v EU, tedy i Chorvatsko, Rumunsko nebo Bulharsko. Babiš je prý pro volný pohyb, ale jasné a dobře chráněné hranice na okraji Evropy.

Babiš také zopakoval, že Česká republika nepřijme žádné migranty a že už pomáhá tím, že posílá lidskou sílu a peníze. Agentura Reuters citovala částku 80 milionů eur, kterou už Česko přispělo na projekt migračních center.

Babiš také v rozhovoru odmítl kritiku za to, že sestavil vládu s komunisty. Podle něj celou záležitost nafoukla česká média a jedná se o fake news. Prý mu to nikdo ze zahraničních partnerů nezazlívá. Komunisté prý nebudou ovlivňovat jeho vládu, neboť se bojí předčasných voleb, pokud by svou podporu stáhli.

Také přišla řeč na euro a na plány Česka do eurozóny vstoupit, či nevstoupit. Babiš se vyjádřil, že snaha prohlubovat eurozónu například společným rozpočtem by teď blok spíše rozdělila. Podle něj se musí eurozóna reformovat a hlavně připravit na Brexit. Nicméně zdůraznil, že hlavním tématem je stále migrace.

„Podle mě bude po evropských volbách výrazný posun. Je zde mlčící většina, která bude hlasovat proti migraci,“ řekl o nadcházejících volbách do europarlamentu. Je prý potřeba se nyní zaměřit na Španělsko a  domluvit se na společné migrační politice. „Když připlouvá loď a Itálie žádá státy, aby přijmuly migranty, to není cesta k řešení,“ svěřil se Babiš agentuře.

(parlamentnilisty.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru