Britský aktivista Tommy Robinson byl propuštěn na kauci

Robinson byl zatčen v květnu za to, že protiprávně natáčel záběry z probíhajícího soudního řízení, jehož předmětem byl muslimský gang, který dlouhá léta sexuálně zneužíval bílé britské dívky. Mnohé z nich ještě zdaleka nebyly plnoleté. Britský aktivista, který již několik let bojuje proti islamizaci země, byl tehdy v podmínce, a soud mu proto rovnou uložil třináctiměsíční trest. Příznivci Robinsona se podivovali rychlosti procesu, který trval sotva pár hodin.

Ve včerejším soudním líčení soud nařídil Robinsonovo propuštění na kauci. Neznamená to sice, že je britský aktivista navždy volný, ale minimálně do dalšího rozhodnutí nemusí pobývat ve vězení. Jeho právník poukazoval rovněž na fakt, že za mřížemi se nemůže cítit bezpečně, protože by se mu mohl některý z mnoha muslimských vězňů za jeho aktivity chtít pomstít.

Robinson našel zastání u některých politiků, kteří stejně jako on kritizují multikulturalismus a islám obecně. Nejvíce se v jeho prospěch angažoval nizozemský politik Geert Wilders, který je nucen vzhledem ke svým kritickým názorům na islám žít mnoho let pod policejní ochranou. Předseda druhé nejsilnější politické strany v zemi apeloval na samotnou premiérku Theresu Mayovou a další britské politiky, aby se zasadili o spravedlivé posouzení Robinsonova případu.

Wilders a další označovali Robinsona za politického vězně a samotný šéf nizozemské Strany pro svobodu dokonce britského aktivistu přirovnával k Winstonu Churchillovi. Na podporu Robinsona se v Londýně i dalších městech konaly demonstrace, kterých se účastnily desítky tisíc lidí. Nyní mohou být spokojeni stejně jako samotný Robinson, který se tak může minimálně několik dní těšit z života na svobodě. O dalším jeho osudu se rozhodne u dalšího soudního přelíčení.

Advokáti Robinsona jsou přesvědčeni, že by měl být jejich klient propuštěn kvůli procedurálním chybám, kterých se podle jejich názoru soud dopustil. A právě včera rozhodl soud vyšší instance, že soud v Leedsu částečně pochybil tím, že rozhodl až příliš rychle a pravidla skutečně nedodržel. Rozhodnutí soudu propustit Robinsona na kauci přivítaly nadšené davy příznivců britského aktivisty přímo před soudní budovou.

(parlamentnilisty.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru