Boeing 737 vyjel z dráhy. Nikdo nebyl zraněn

Při nehodě nebyl podle dostupných informací nikdo zraněn.  „Letadlo společnosti Travel Service se při přistání dostalo mimo dráhu. Nehoda se obešla bez zranění, ani letoun nejeví žádné známky poškození. V současné chvíli je letiště uzavřeno a celou situaci již řeší personál letiště ve spolupráci se společností Travel Service,“ uvedlo na svých stránkách pardubické letiště.
Přejel konec dráhy a zastavil těsně za ním. Incident přerušil provoz na letišti, které jinou ranvej nemá. „Naštěstí už jsme neměli žádný provoz. Toto byla poslední linka, kterou jsme operovali,“ uvedla ředitelka letiště Hana Šmejkalová.
V Pardubicích i přes dlouho trvající sucho odpoledne pršelo, možnou příčinou nehody tak mohla být kluzká dráha. Letiště muselo kvůli nehodě zrušit následující let do řeckého Heraklionu v 18:45. Pro cestující letadla, které vyjelo z dráhy, byly přistaveny autobusy, které je mají odvézt k odletu náhradním strojem z Prahy.

Pardubické letiště je však kvůli havárii dočasně uzavřeno.

Stoj, který vyjel z dráhy, již na trávě není, hasiči jej přes noc dokázali vyprostit.

Nejprve museli stroj zabezpečit, aby se při manipulaci nepoškodil podvozek, potom ho velmi pomalu stahovali z travnaté plochy zpět na dráhu. Na vyprošťování se podílel i přímo kapitán letu QS1903 z Heraklionu. Po půl třetí v noci s ním potom dojel na stojánku.

Není zatím jasné, zda letoun utrpěl nějaké poškození.

Boeing se měl již ve středu vrátit na Krétu, to se nestalo, cestující, kteří v Pardubicích čekali, však dopravce odvezl do Prahy, odkud odletěli jiným letadlem.

 

 

Dotčené letadlo s registrační značkou N624XA si společnost Travel Service vypůjčila letos v květnu od společnosti Swift Air. Letoun je téměř sedmnáct let starý, byl vyroben v říjnu roku 2001.

Travel Service zaznamenal podobný problém s pronajatým letadlem i loni. Kvůli závadě na podvozku sjel Airbus A320 z dráhy na letišti v Burgasu, kam přiletěl z Brna. Česká společnost měla stroj pronajatý na léto od řecké společnosti Orange2Fly, která jej rovněž dodala i s posádkou. Ani při této události neutrpěl nikdo zranění. Přímo v Pardubicích pak přejel konec dráhy letoun Travel Service v roce 2013.

(SCa, www.ceskoaktaulne.cz, foto: GTA5-Mods.com)

Přejít nahoru