Cítia sa ako cudzinci vo vlastnej krajine: Nemecká matka upozorňuje, že v skupine jej syna len 2 deti z 25 hovoria nemecky + VIDEO

Vo videu na Facebooku, natočenom 15. augusta, sa matka Leen Kroetschová sťažuje na nemeckých politikov za ich spackanú prisťahovaleckú politiku, ktorá núti jej 3-ročného syna, aby sa v predškolskom zariadení prispôsobil cudziemu nenemeckému prostrediu.

Kroetschová vysvetlila, že z celkového počtu 25 detí sú v skupine jej syna iba dve bez prisťahovaleckého pôvodu, ktoré plynulo hovoria po nemecky, zatiaľ čo ostatní 23 škôlkari vôbec nerozumejú nemčine. Zároveň tieto deti, podľa Kroetschovej, bez problémov komunikujú medzi sebou v ich materinskom jazyku, ktorému však jej syn nerozumie.

“Môj syn sa musí prispôsobiť iným deťom, to nie je integrácia, drahí politici, integrácia je trochu iná,” hovorí Kroetschová, ktorá tiež vyjadrila pobúrenie nad skutočnosťou, že musela vyhrať súdny spor, aby vôbec mohla umiestniť svojho chlapca do škôlky. Dodala, že kvôli tomu takmer stratila zamestnanie.

Tvrdí, že prípad jej syna nie je výnimkou a je dosť bežný v meste Essen, štvrtom najväčšom meste v Severnom Porýní-Vestfálsku. Žena poznamenáva, že dieťa jej priateľa je tiež v skupine, kde len dve deti nie sú potomkami prisťahovalcov.

Kroetschová sa obáva nielen súčasnej situácie jej 3-ročného dieťaťa, ale najmä jeho budúcnosti. Povedala, že jej syn sa bude pravdepodobne cítiť ako cudzinec vo svojej vlastnej krajine. “Mám strach, bojím sa budúcnosti môjho syna a neviem, čo by som mala očakávať, môj syn a ja sa tu cítime ako cudzinci,” povedala a dodala, že možno sa sama niekam presťahuje.

Žena tiež uviedla, že kým jej dieťa získalo miesto v škôlke, musela bojovať na súde, zatiaľ čo rodičia “Mohameda, Aliho a ako sa všetci nazývajú” nemusia.

Video mladej Nemky polarizovalo ľudí na sociálnych médiách. Zatiaľ čo mnohí opakovali obavy, napríklad že aj ” v Berlíne to nie je iné” a chválili “odvážnu ženu”, iní hovorili o diskriminácii moslimov.

Zatiaľ čo video zaznamenalo úspech na sociálnych médiách, ako aj na titulkách nemeckých médií, zodpovedná úradníčka Petra Strucková odporovala popisu nespokojnej matky a povedala, že hoci je pravda, že iba dve z 25 detí boli nemeckí občania, “jediným bežne používaným jazykom” v škôlke bola nemčina. Strucková uviedla pre Westdeutschen Allgemeinen Zeitung (WAZ), že asi polovica študentov v skupine hovorí po nemecky, zatiaľ čo niektorí potrebujú viac času na to, aby sa to naučili, pretože ide o deti v materskej škole, ktoré sú v kolektíve len “niekoľko týždňov”.

Kroetschová ale argumentovala, že Strucková nevie nič o situácii “v teréne” a povedala, že iní úradník jej osobne povedal, že iba sedem detí v skupine jej syna má aspoň základné vedomosti o nemčine. “Pani Strucková sa so mnou nepokúsila hovoriť,” povedala matka pre portál HuffPostovi.

Vo svojom videu zdôraznila, že neviní deti v škôlke alebo ich rodičov. Kroetschová tiež dodala, že sama pracuje s deťmi s prisťahovaleckým pôvodom v športovom klube.

VIDEO zde

(hlavnespravy.sk, foto: RT.com, video: Facebook)

Přejít nahoru