Die Welt: Německá ARD dostala co proto za zastírání zločinů migrantů!

V danném případě šlo o to, že redaktoři nezařadili do agendy zprávu o vraždě lékaře migrantem v německém městě Offenburg. Šéfredaktor byl obviněn z podkopání pověsti kanálu a systematického ignorování určitých témat.

Konkrétním důvodem těchto tvrzení byl případ, kdy v Offenburgu 26letý migrant ze Somálska ubodal lékaře. Šéfredaktor ARD aktuell Kai Gniffke promluvil na obranu rozhodnutí tím, že se na zpravodajství nezveřejňuje „každá vražda“ . Redakce se zabývá „důležitými veřejnými, státními a mezinárodními problémy”, zdůraznil.

Kritici obvinili Tagesschau z ignorování tak závažného tématu jako zločinnost uprchlíků. Starosta Tübingenu, Boris Palmer obvinil Gniffkeho, že podkopává pověst kanálu v určitých segmentech populace a bez zjevné nutnosti přehlíží skutečný stav věcí v zemi.

V tomto ohledu vznikla otázka, nakolik Tagesschau odpovídá duchu doby, pokračovala publikace. Zda zamlčuje témata, která jsou relevantní pro společnost, a čem, ve skutečnosti, spočívá její role. Mediální specialista Michael Haller uvedl, že zamlčování určitého „mediálního diskurzu zabraňuje tvorbě veřejného mínění“. Pro objektivitu Tagesschau bylo vhodné, aby tato zpráva byla zařazena do jeho agendy.

Domnívá se, že toto redakční rozhodnutí nemůže být žádným způsobem odůvodněno tvrzením, že „pokrývá výhradně důležitá témata pro společnost”. Znalec vyzval k důkladnému vyšetřování, které má zjistit, zda tam mají Tagesschau “morální a politické komplexy” při osvětlování trestných činů migranty.

A tohle není první obinění Tagesschau, připomněl Die Welt. Redakce se musel vypořádat za zpožděnou informaci o vraždě mladé ženy ve Freiburgu na konci roku 2016, jakož i vraždy školačky v Kandelu na konci minulého roku. V obou případech byli hlavními podezřelými uprchlíci. Vydání Tagesschau bude muset „trochu krotit ambice“ a zavést mnohem transparentnější komunikaci se svým publikem ohledně motivů a důvodů, které jsou za volbu té či jakékoliv jiné reportáže, poznamenal Haller.

Gniffke nadále trvá na tom, že jeho redaktoři udělali správné rozhodnutí, a argumentoval  skutečností, že za převážnou částí trestných činů nejsou uprchlíci. Avšak ve své studii o kriminalista Christian Pfeiffer na příkladu Dolního Saska ukázal, že příliv migrantů vede ke zvýšení kriminality, upozornily noviny.

Takzvaná média hlavního proudu (mainstream) byla kritizována kvůli Silvestru na přelomu 2015-2016, kdy se velký počet německých žen stalo oběťmi útoků a sexuálního obtěžování na oslavách v Kolíně nad Rýnem. Události té doby se staly jakýmsi „symbolem systematického ticha” určitých témat v médiích. A nyní mediální odborníci radí šéfům publikací a televizních stanic nedávat příčinu k tomuto druhu podezření a aby se zabývali vážným tématem kriminality mezi migranty. „Jinak to udělají ostatní,” uzavřela publikace.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru