Zfixlujete chemický útok v Sýrii, podezírá Rusko Západ. Tereza Spencerová má více informací

Chemické zbraně jsou v souvislosti se Sýrií skloňovány ve všech pádech dlouhé měsíce. Asadova vláda byla několikrát obviněna mezinárodním společenstvím z toho, že používá v boji proti povstalcům zakázané vojenské prostředky. Syrský prezident však vždy tvrdil, že chemické útoky jsou zinscenované a stojí za nimi naopak povstalci. Naposledy údajně použila syrská vláda chemické zbraně při útoku na pozice povstalců v Douma.

Tehdy se proti tomu ostře postavil i Donald Trump, který nařídil letecké údery na jedno z vládních letišť. Naopak Rusko se postavilo na stranu svého syrského spojence. Na rozdíl od této situace se tentokrát hovoří o chemickém útoku ještě před tím, než k němu došlo. Ruské ministerstvo obrany v sobotu uvedlo, že povstalci plánují provést chemický útok v provincii Idlib. „Jejich cílem je z útoku následně obvinit Asadovou vládu a přimět tak Západ k vojenské reakci.“

Konkrétně mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenov uvedl, že za plánovaným útokem stojí džihádistická Skupina pro osvobození Levanty. Podle zdrojů z ruské armády již údajně bylo posláno na místo několik kontejnerů s chlórem a na celé operaci se prý podílí také nejmenovaný soukromý dodavatel z Velké Británie a britští zpravodajci „Džihádisté mají za úkol simulovat záchranu obětí útoků chemickými zbraněmi,“ doplnil mluvčí ruského ministerstva.

Jak zmiňuje Deutsche Welle, obvinění z ruské strany přichází jen pár dní poté, co poradce pro národní bezpečnost Donalda Trumpa John Bolton varoval syrskou vládu před použitím chemických zbraní. „Jsme znepokojeni, že Asad opět použije chemické zbraně. Pokud k tomu přesto dojde, bude Washington reagovat velmi tvrdě,“ cituje německá veřejnoprávní rozhlasová stanice Boltonovo vyjádření, které pronesl při své návštěvě Izraele v minulém týdnu.

Tématu se v jednom ze svých pravidelných komentářů věnuje také analytička Tereza Spencorová. „Otázkou zůstává, zda se ‚Asadův chemický útok‘ odehraje, když ho Rusové, na základě informací místních obyvatel, vojenské rozvědky i špionů syrské armády, kteří korzují Idlíbem, už ‚provařili‘… odpověď je možná divná, ale zní ANO… stalo se to už v případě avizovaného ‚Asadova chemického útoku‘ v Dúmě… třeba u nás proti realitě bojujeme tím, že se většinový ‚recipient mainstreamových médií‘ o ‚předpovězeném útoku‘ vůbec nedozví… a tak bude ‚Asadovou brutalitou‘ náležitě rozhořčen…“ napsala dnes na svém facebooku Spencerová.

(parlamentnilisty.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru