El Mundo: Boj za práva žen vedl Kanadu ke střetu se Saúdskou Arábií!

Poznamenal, že ministerstvo zahraničních věcí Saúdské Arábie označilo pozici Kanady za„otevřený zásah do vnitřních záležitostí království”.

Kromě toho, podle ministerstva zahraničních věcí monarchie byl stažen ke konzultacím velvyslanec Saudské Arábie v Ottawě, a rovněž pozastaveny všechny nové obchody a investice s Kanadou.

Španělské vydání uvedlo, že takové akce jsou reakcí na požadavek ministryně zahraničních věcí Kanady Christy Freelandové na propuštění několika aktivistů občanské společnosti, včetně známé aktivistky v oblasti lidských práv Samary Badawiové.

Ministerstvo zahraničí Saúdské Arábie považovalo pozici Kanady za „otevřený zásah do vnitřních záležitostí království”. Zároveň ministerstvo zdůraznilo, že zatčení bylo provedeno zákonně a bylo zapříčiněno porušením zákonů země zadrženými.

Přičemž Rijád varoval, že pokud Kanada udělá další „krok tímto směrem“, bude to považovat za uznání práv Království Saúdské Arábie zasahovat do vnitřních záležitostí Kanady.

El Mundo připomněl, že od poloviny května bylo zadrženo více než 20 aktivistů na podporu práv žen. Byli obviněni z pokusů podkopat národní bezpečnost a poškození jednotu země. Prokuratura v Saúdské Arábii poznamenala, že zadržené osoby přiznaly obvinění z podpory kontaktů s „nepřátelskými“ jednotlivci a organizacemi a k náboru úředníků k získání důvěrných informací k poškození zájmů země.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru