V Juhoafrickej republike zverejnili zoznam bielych farmárov, ktorým má byť vyvlastnená pôda. Vyvolal značné obavy

Skupina na svojom webe uverejnila zoznam ďalších obetí kontroverzného vyvlastnenia. Spoločnosť AfriForum uviedla, že získala zoznam z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. Ministerstvo ale pre médiá nepotvrdilo, či ide o autentický dokument.

Spoločnosť AfriForum tvrdí, že zoznam pozemkov na vyvlastnenie zahŕňa 195 fariem. Spoločnosť navyše ponúkla, že sa skontaktuje so zainteresovanými stranami, aby sa pripravili na spoločnú právnu stratégiu. Generálny riaditeľ skupiny uviedol televízii News24, že dokument bol určite prerokovaný vládou Juhoafrickej republiky.

Juhoafrické združenie poľnohospodárskeho priemyslu Agri SA ozrejmilo, že dvaja poľnohospodári na zozname ho kontaktovali v súvislosti s ich ochranou. “Niektorí títo poľnohospodári sú mimoriadne rozrušení, že sú teraz vystavení vyvlastneniu,” povedal prezident Agri SA Dan Kriek pre News24.

“Sú veľmi znepokojení, že názov ich firmy sa objavil na zozname, podľa ktorého by mohli byť vystavení čomukoľvek… vyvlatneniu, squattingu, čomukoľvek.”

Organizácia tvrdí, že zoznam AfriForum nie je celkom správny. “Po prešetrení pridružených spoločností Agri SA vyšlo najavo, že zoznam obsahuje farmy, ktoré sú spoločnými podnikmi, ktoré vlastnia aj ľudia tmavej pleti,” povedala Annelize Crosbyová z Agri SA.

Otázka vlastníctva pôdy v Južnej Afrike zostáva pálčivou otázkou, viac ako dve desaťročia po ukončení apartheidu. Podľa vlády je 72 percent súkromnej pôdy vo vlastníctve bielych obyvateľov, hoci v Južnej Afrike tvoria menšinu.

(hlavnespravy.sk, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru