WSJ: Ruský vliv na americké voliče je jen „kapkou v oceánu”!

Vliv ruské politické reklamy na Facebooku na americké voliče je srovnatelný s „kapkou v oceánu“, napsal Curt Levey, publicista The Wall Street Journal.

Podle jeho názoru byl jejich účinek poměrně „skromný” a mnoho z těchto oznámení se ukázalo být  „neškodnými”. Tento střízlivý postoj k realitě (který demonstrovalo už dlouho několik menších nezávislých médií v USA – pozn. red.) je v kontrastu s protiruskou hysterií ve Spojených státech, což sám autor následně připomněl.

Minulý měsíc vyvolalo v médiích v médiích a Kongresu USA „znepokojení“ prohlášení Facebooku o tom, že odhalil a odstranil nové politické reklamy, které by mohly mít ruské kořeny, uvedl publicista. Vedení společnosti Facebook dodalo, že to jsou „odhodlaní, dobře financováni odpůrci, kteří se nikdy nevzdávají”.

Podle webu o technologiích TechCrunch byla „vyhlášena proti střednědobým volbám v USA propagandistická válka”. Člen Sněmovny reprezentantů USA Adam Schiff varoval, že nové reklamy – to je to, čeho se Spojené státy „už dávno obávaly“: skutečnosti, že „zahraniční osoby se špatnými úmysly, jejichž rukopis je podobný těm, který byl dříve zaznamenán jako ruský, bude i nadále používat jako zbraň platformy sociálních sítí se snahou ovlivnit americké voliče”.

Nicméně, jak Levey poznamenal, dopad, který mají vzdálené účty na americké voliče, je srovnatelný s „kapkou v oceánu”. Bylo to tak i v roce 2016, kdy z 25 tisíc materiálů, které běžný uživatel na Facebooku viděl ve své zpravodajské lince, byl pouze jeden ruského původu. Ruská penetrace na Twitteru a na jiných platformách byla „stejně skromná”. Pokud by ruský vliv byl širší, „bylo by to také snadnější zjistit”.

Navíc některé ruské reklamy byly zcela „neškodné”. Stejně jako většina politických reklam by musely vyvolat reakci nebo ovlivnit lidi. Jejich obsah se ale neliší od obvyklých reklamních a politických prohlášení, které Američané slyší denně.

Komentátor listu zdůraznil, že zahraniční subjekty musí být zapojeny do diskusí o americké imigrační politice, rasovým vztahům a postojům vůči muslimům a Spojené státy zase nemusí mlčet o problémech v Rusku, Číně a dalších zemích.

Není pochyb o tom, že ruské reklamy jsou zaměřeny spíše na zasetí neshod, než na spojování Američanů, ale to samé se dá říci o mnohých politických reklamách, vyrobených ve Spojených státech, nemluvě o žurnalistice (Bylo by hezké najít aspoň jednu jedinou americkou reklamu nebo článek na sociálních sítích určených Rusku sjednocující Rusy – pozn. red.).

„Chceme vinit Rusy, protože obvinit sami sebe je pro nás nepříjemnou alternativou,” uzavřel Curt Levey, redaktor časopisu The Wall Street Journal.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru