Merkelová

Merkelová chce získat plyn z Kaspické oblasti pro Německo

Podle Merkelové je potřeba posílit hospodářské a kulturní vztahy s Ázerbájdžánem, Německo se chce stát  největším obchodním partnerem pro region. Také řekla novinářům, že má v úmyslu diskutovat s Alijevem o situaci v oblasti lidských práv v zemi.

Německo chce být prostředníkem mezi Arménií a Ázerbájdžánem ve sporu o Náhorní Karabach, nabídla německá kancléřka Angela Merklová během návštěvy kavkazských republik.

 

„Pomůžeme najít mírové řešení územního sporu mezi Ázerbájdžánem a Arménií,“  řekla Merkelová v ázerbájdžánském hlavním městě Baku ,“ vím, že konflikt mezi oběma zeměmi těžce  dopadá na život v regionu,“ dodala kancléřka.

 

Před příletem do Baku Angela Merkelová navštívila Arménii, kde učinila stejný návrh.

 

Německo je přitom členem tzv. Normandské čtyřky, kde se zatím bezúspěšně snaží prosadit dodržování Minských dohod a nastolení míru na východní  Ukrajině.

Náhorní Karabach  je území o rozloze 4400 km² v jihozápadním Ázerbájdžánu, z jehož cca 145 000 obyvatel je momentálně cca 95 % Arménů.  Arménie a Ázerbájdžán vedou o toto území dlouholetý spor, který v 90. letech 20. století vygradoval v regulérní válečný konflikt. V současné době se Náhorní Karabach a přilehlý Lačinský koridor nachází pod vojenskou kontrolou Arménie.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru