Ruská fregata ve Středozemním moři vyslídila americkou ponorku!

Pronásledování trvající dvě hodiny se odehrálo v dubnu 2018, uvedly noviny. Během této doby  posádka fregaty zaznamenala základní parametry ponorky, které budou přepsané a připojené k akustickému portrétu ponorky, a podařilo se ji rovněž vypracovat cvičnou misi ke zničení nepřítele.

„Izvestija“ poznamenaly, že v dubnu se ve Středomoří se objevila bojová skupina americké letadlové lodě, složená z letadlové lodi „Harry Truman“, čtyř torpédoborců typu „Arleigh Burke.“ USA a britská média oznámila, že spolu s nimi se kampaně účastnil víceúčelový člun „John Warner“ typu „Virginia“ a atomová ponorka „Georgia“ třídy „Ohio“.

„S největší pravděpodobností to byla ona, kterou pronásledoval admirál Essen,”napsaly „Izvestije“.

Dříve bylo oznámeno, že „Admirál Essen“ odplul do Středozemního moře v březnu a vrátil se na základnu v Sevastopolu na konci června. Jak je uvedeno v tiskové služby Černomořské flotily v průběhu kampaně měla posádka řadu různých cvičení boje jednotlivou lodí jako součást seskupení lodí, s dělostřeleckou palbou proti povrchovým a vzdušným cílům.

Protilodní operace ve Středozemním moři

Nedávno deník Times uvedl, že se jaderná ponorka Royal Navy typu Astute, vyzbrojená řízenými střelami a torpédy, nebyla schopna se účastnit dubnové vojenské operace proti Sýrii, protože byla nucena manévrovat v konfrontaci s ruskými ponorkami. Noviny uvedly, že britská ponorka si „hrála na kočku a myš“ ve Středozemním moři s jednou nebo možná dvěma ruskými ponorkami projektu 636,3 třídy „Varšavjanka“, které západní odborníci nazývají „černými dírami“ kvůli tichému chodu.

V publikaci bylo uvedeno, že britská ponorka se musela zbavit také dvou ruských fregat a protiponorkového letadla. Tudíž se nedokázala dostat dost blízko k útoku na Sýrii, a to navzdory skutečnosti, že se několik dnů ponorka pokoušela vyhnout detekci.

Bývalý velitel Baltského loďstva (2001-2006) admirál Vladimir Valujev, komentoval tyto informace tím, že se britská ponorka nepodařilo zahájit raketový útok na cíle v Sýrii v důsledku dobře koordinovaných protiponorkových operací různých sil ruského námořnictva ve Středozemním moři.

Charakteristiky fregaty „Admirál Essen” a ponorky typu „Ohio”

„Admirál Essen” je loď projektu 1135.6. Jeho výtlak činí zhruba 4 tisíce tun a je schopen rychlosti až 30 uzlů (55 km/h). Fregata může samostatně operovat po dobu 30 dnů. Na lodi jsou instalovány řízené rakety „Kalibr“, sebeobranné rakety „Štil-1“ pro sebeobranu, stejně jako reaktivní bomby.

Ponorky třídy „Ohio” byly přijaty do amerického námořnictva v letech 1981 až 1997. K dispozici má Pentagonu 18 těchto ponorek, z nichž 14, je vybaveno systém mezikontinentálních balistických střely „Trident“. Tyto rakety mají vícenásobné hlavice, každá s individuálním navedením. Zbývající čtyři ponorky mají křídlaté rakety. Ponorky typu „Ohio“ mohou dosáhnout rychlosti pod vodou 25 uzlů (46 km/h) a ponořit se až do hloubky 550 m. Její posádka se skládá z 14-15 důstojníků a 140 námořníků.

(prvnizpravy.cz, foto: Wikipedia)

Přejít nahoru