Terorista Dimitris Koufodinas vyvolal vlnu pobouření „luxusní“ plenérovou věznicí na venkově

Znepokojení kromě Řeků vyjádřil i Washington či Ankara.Rozhodnutí řecké vlády na Twitteru ostře kritizovala tisková mluvčí amerického ministerstva zahraničí Heather Nauertová. Obává se, že v zemi s bohatou historií politického násilí by při uvolnění vězeňských podmínek mohl někdejší zabiják vycvičit novou generaci ozbrojených partyzánů.

„Dozvěděli jsme se, že byl odsouzený řecký terorista Dimitris Koufodinas převezen do vězení na farmě se slabší ostrahou. Zavraždil jedenáct lidí včetně amerického personálu a je vzorem pro další generaci teroristů. Ostře odsuzujeme propustky nebo jakékoliv ulehčení jeho vězeňského pobytu,“ napsala Nauertová.

Podle deníku The Guardian zůstává šedesátiletý včelař téměř mytickou postavou pro stoupence radikální levice, kteří stále věří v budoucnost ozbrojeného odporu.

Proti rozhodnutí se ohradilo i Turecko. To s Řeckem řeší dlouhodobý spor ohledně navrácení tureckých vojáků, kteří do sousední země prchli po nepovedeném vojenském puči z roku 2016. Turecko je považuje za teroristy, Řecko je však opakovaně odmítlo vydat.

(SCa, www.ceskoaktualne.cz, foto: The Guardian)

Přejít nahoru