Die Welt: Ve vlastní straně označili Merkelovou za „chromou kachnu“!

Tak („lame duck“ v angličtině – pozn. red.) se obvykle nazývá politik na konci funkčního období, který kvůli ztrátě vlivu není schopen uskutečnit žádnou významnou iniciativu, vysvětlila publikace. Oettinger je přesvědčen, že se pozice šéfky Německa oslabuje, o čemž svědčí nedávná změna v Bundestagu.

V rozhovoru pro americká média nazval eurokomisař pro rozpočet Günther Oettinger v rozhovoru s německou kancléřku Angelu Merkelovou „kulhavou kachnou”,  napsal Die Welt.

Člen strany Merkelové je přesvědčen, že kancléřka v CDU ztrácí svůj vliv. Jako příklad uvedl situaci, kdy jím podporovaný kandidát na funkci šéfa frakce v Bundestagu Volker Kauder, který zastával tuto pozici posledních 13 let, prohrál se svým rivalem Ralphem Brinkhausem.

Oettinger však zároveň věří, že v prosinci bude Merkelová znovu zvolena předsedou CDU. Je také přesvědčen, že předčasně neopustí funkci kancléřky.

Jean-Claude Juncker, předseda Evropské komise, komentoval jeho slova a řekl, že neviděl známky oslabující pozice Merkelové. Řekl, že s ní nedávno mluvil v Bruselu a neměl dojem, že mluví s „kulhající kachnou”.

(prvnizpravy.cz, foto: Pixabay)

Přejít nahoru