Přemluv cikána. Mladý Klaus přichází s přelomovým zákonem, který nepotěší Evropskou unii ani sluníčkáře. A tohle nám o něm řekl…

Klaus na úvod řekl, že svoboda slova je jedním z pilířů naší civilizace, lidé by podle něj měli mít právo říkat chytré i hloupé názory, inspirativní i provokativní. Nyní existují tlaky na to, aby svoboda slova byla omezena. Klaus řekl, že ve chvíli, kdy vznikne centrální autorita, která bude říkat, co je a co není objektivní, nebude tu už demokracie. Objektivní jsou podle něj pouze matematické vzorce.

Nyní jsou podle něj lidé vyautováni z diskuse už i například kvůli tomu, s kým se přátelí a s kým mluví. Do škol se hrnou „pravdy“, co je a co není fake news. Studenti by se podle něj měli učit hlavně historii a matematickou logiku, aby si mohli sami na věci udělat názor, ale dávat „politruky“ do škol je cesta k totalitě.

Právo říkat i věci, které se mi nelíbí
Klaus řekl, že je zastáncem „free speech“, svobody slova. Svoboda slova by se pouze netýkala výzev ke genocidě a několika málo věcí, na kterých se shodne celá společnost. Dnes se prosazuje takzvaná fair speech, která se nikoho nedotkne. A pokud se někdo k někomu vyjádří kriticky, je to označováno za „hate speech“, tedy nenávistnou mluvu. Správci sociálních sítí a šéfredaktoři budou podle nových pořádků určovat, co je pravda a kdo má pravdu.

Klaus řekl, že ho sice osobně uráží, co říkala tenistka Serena Williamsová na finále US Open, kdy obvinila sudího ze sexismu, ale podle něho má právo říkat i pitomosti. „Vy máte ale právo říct, že kdyby byla bílá nebo kdyby byla mužem, dostala by vyšší trest,“ řekl Klaus. Kdo by to řekl, byl by ale podle něj neomarxisty označen za sexistu či rasistu.

Dnes nemůžete říct „přemluv cikána“
Neomarxisté určují, které třídy jsou utlačované a které ne. Které mohou být uráženy a které ne. Podle Klause nikomu nevadilo, když byli v kampani před volbami 2010 uráženi důchodci. „Dnes nemůžete říct ‚přemluv cikána‘, to je nepřípustné,“ řekl.

Klaus též zesměšnil různé iniciativy, které podepisuje určitý počet známých signatářů. Přirovnal to k tomu, když výzvu proti Einsteinovi podepsalo několik desítek nacistických vědců. O pravdě ale nerozhoduje počet. Podobně o tom, že u savců existují dvě pohlaví. Když sám napsal, že existují dvě pohlaví, tak mu to Facebook smazal jako nenávistný komentář.

Sociální sítě, které u nás budou chtít podnikat, budou muset respektovat svobodu slova
Řekl, že důvěra v média se mění. „Když se ještě před časem ve zprávách v půl osmé odvysílalo, že jste zlej člověk, byl jste mrtvej,“ podotkl. Tak tomu už ale dnes není. Lidé hledají alternativu. Hlavně na sociálních sítích. Existuje proto snaha dostat sociální sítě pod kontrolu. Nejen v Číně, ale i v západní Evropě.

Klaus řekl, že proto představuje zákon, který by sociálním sítím zakazoval cenzuru a garantoval by svobodu slova, jež je zakotvena v ústavním pořádku ČR. Někdo sice říká, že v případě sociálních sítí jde o soukromé společnosti, ale pokud jde o hospody, jsou to také soukromé podniky, a je tam zakázáno kouřit. Stejně tak hotely nemohou odmítat ubytovat černochy, jak to bylo legální v americkém Tennessee. Zakázána by byla pouze výzva ke genocidě a podobné věci. Sociální sítě, které by chtěly podnikat v ČR, by musely svobodu slova respektovat.

Václav Klaus mladší nám po svém vystoupení poskytl krátký rozhovor.

 

Vy chcete předkládat návrh zákona, který by zakotvil, že Facebook nebude moci cenzurovat vyjádření lidí…

Nejenom Facebook, ale jakékoli sociální sítě. Cenzurovat je neústavní. Princip svobody slova je nadřazen nějakým smluvním podmínkám a tak dál. Má to být ve stejném duchu, že soukromé společnosti si obecně nemohou dělat, co chtějí – ani dopravní společnosti, ani hotelové, ani restaurační. Platí tam nějaká pravidla. V roce 1962 měly v USA hotelové společnosti ještě odmítat ubytování pro černochy, zatímco ve Francii to možné nebylo.

Stejně tak si myslím, že provozovatelé sociálních sítí, kteří chtějí podnikat v České republice, musejí zaručit svobodu slova s výjimkou výzev ke genocidě a podobně, ale nikoli vytvářet prostředí, kde panuje cenzura a kde jsou umlčovány názory lidí a podobně.

Už jste to nějak předjednával?

Nejdřív čekám, až to právníci dokončí, abych měl tu matérii, kterou bych mohl předložit. Pak to řeknu na našem klubu a také budu chtít získat širší podporu poslanců jiných stran, aby to mělo šanci uspět.

Už víte zhruba, kdy byste to chtěl předložit?

Tak doufám, že během čtrnácti dnů, tří neděl právníci něco vytvoří. Ten proces bude nějakou dobu trvat. Nebude to jednoduché a potom s tím vyjdu ven. Lze to očekávat někdy na podzim.

Čekáte, že to uspěje, nebo že to bude zameteno?

To nevím. To se samozřejmě ukáže, ale je to velké téma této společnosti, takže doufám, že to nějakou podporu získá.

(parlamentnilisty.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru