Merkelová

Setkávání takových lidí na ulicích nebudeme tolerovat, vzkázala Merkelová po mluvčím do Saské Kamenice

Server deníku  Neue Ruhr Zeitung se stejně jako další německá média věnuje situaci v Saské Kamenici. Přinesl slova německé kancléřky Agely Merkelové z CDU/CSU, která ústy svého mluvčího Steffena Seiberta odsoudila demonstrace probíhající ve městě.

„Setkávání lidí, kteří se rozhodnou po ulicích honit jinak vypadající občany města a pokoušejí se šířit nenávist na ulicích, nebudeme tolerovat,“ prohlásil mluvčí.

V Chemnitzu podle serveru skutečně roste napětí, Afghánec Saifullah Z., který žije v Saské Kamenici již nějaký čas, konkrétně čtyři roky, o tom ví své. Žil si poměrně spokojeně a z ničeho nic musí čelit pronásledování na ulicích města. Na tváři mu přibyl monokl a jeden pořádný šrám na obličeji. „Nevěděl jsem, že to přijde, najednou jsem ležel na zemi a bili mě,“ říká dvacetiletý Afghánec kostrbatou němčinou. Na chvíli ztratil vědomí. S otřesem mozku skončil v nemocnici.

Celý útok viděl Saifullahův kolega Jibril Ali A., uprchlík ze Somálska. „Utíkal jsem na ně příliš rychle, tak mi nic neudělali,“ podotkl. Kdo nestačil jeho rychlým nohám? Sedm maskovaných mužů. Byli oblečení celí v černém, přes obličej měli černé masky.

Policie k tomu dodala, že útoku se zúčastnili víkendoví demonstranti, ale prý jich nebylo sedm, ale čtyři.

Oba přátelé tvrdí, že útoky na žadatele o azyl nejsou nijak ojedinělé. Když jdou žádat o práci nebo když docházejí na hodiny němčiny, uprchlíci prý většinou chodí raději ve dvou. Často prý také přemýšlejí o tom, zda se vůbec odváží vyjít na ulici, nebo raději zůstanou doma.

(parlamentnilisty.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru