Trump pronesl řeč na půdě OSN – a svět se směje

Bez ohledu na takové kriminální barbarství, jako jsou genocidní války USA ve Vietnamu, Iráku a jinde, má OSN tendenci být tichým fórem, zatímco američtí vůdci se oddávají fantaziím o „ctnostné velikosti“ svého národa. To ticho je buď ze strachu, nebo kvůli tomu, že americká falešná rétorika dokáže některé posluchače obalamutit.

Během letošního shromáždění však došlo k výbuchu smíchu nad domýšlivým prohlášením prezidenta Trumpa o „velikosti“. Už bylo na čase. Projevy Američanů byly vždy velmi přehnané. Nejen, že nevěřícná reakce delegátů na letošním shromáždění byla vhodná, ale také je ukázkou toho, že svět otevřeně nahlíží na prohlášení Američanů jako na směšné výroky, odtržené od reality.

Útočných protimluv, které prezident Trump vyslovil během svého projevu na 73. zasedání Valného shromáždění OSN, bylo příliš mnoho, takže je zde zestručníme.

Vyzval svět, aby si „zvolil mír a svobodu, ne nadvládu“. To pronesl vůdce národa, který vedl za posledních sedm desetiletí – od doby, kdy byla po 2. světové válce založena organizace OSN – spousty válek, které nehorázným způsobem porušovaly mezinárodní právo.

Trump prohlásil, že USA porazily teroristy v Sýrii a Iráku, i když ve skutečnosti americké nelegální války, tajné i otevřené, odvázaly tyto teroristy ze řetězu, kteří fungovali jako jejich zástupci a podíleli se na machinacích, souvisejících se změnou režimu.

Trump vyslovil tolik dalších absurdních protimluv, oplývajících americkou povýšeností. Zřejmě nejvíce do očí bijící byl tento: Trump vyzval národy světa, aby se připojily k americké vojenské agresi proti Íránu kvůli tomu, že Írán údajně „sponzoruje terorismus“ – přičemž to jsou samotné USA, které jsou největším sponzorem terorismu.

Trumpovo jednostranné zrušení mezinárodní jaderné dohody s Íránem na začátku tohoto roku je bezostyšným porušením mezinárodního práva. Přesto americký prezident požaduje, aby všechny národy vyhověly tomuto prohřešku jeho vlády proti mezinárodní smlouvě, a tím vyhověly i Washingtonu a jeho posedlosti změnit režim v Teheránu.

Vedení nezákonných válek ze strany USA a snaha změnit režimy na Blízkém východě i mimo něj podkopalo mezinárodní právo a vážným způsobem vyvolalo napětí.

Divadlo, které předvedl prezident Trump, jež mělo donutit svět k tomu, aby vyhověl chování amerického ničemného státu, pokud jde o Írán, je protimluv, který zašel příliš daleko – a není divu, že svět je udiven absurdní arogancí Washingtonu.

Jak může mít někdo alespoň tu nejmenší úctu k samozvanému vedení USA, když je to ve skutečnosti ničemný stát, který nerespektuje mezinárodní právo a pravidla?

Vždy to tak bylo, navzdory květnaté a vychloubačné rétorice o americké poctivosti. Avšak rozpor mezi rétorikou a skutečností o americké štědrosti a nesprávném počínání USA v Trumpově projevu byl příliš ostrý, než aby bylo možné jej ignorovat. Jedinou přiměřenou reakcí byl smích.

Trump vyzdvihuje princip „suverenity“ národů. Přesto je z Trumpových výhrůžek, přednesených na půdě OSN, patrné, že nemá žádnou úctu k suverenitě národů, které nepoklonkují washingtonskému diktátu.

Americký prezident Trump otevřeně pohrdá mnohostrannými dohodami, konkrétně íránskou jadernou dohodou. Byly to právě USA, které projevily zlý úmysl a trestuhodně pohrdaly jadernou dohodou z roku 2015, ratifikovanou OSN. Toto porušení dohody vede k napětí a nestabilitě na Blízkém východě, jak minulý týden podotkl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v Radě bezpečnosti OSN.

Přesto se Trump stále snaží učinit z tohoto amerického zlozvyku ctnost, a navíc ještě klade ultimáta zbytku světa, aby se podvolil zastrašování USA, jinak bude muset čelit represivním sankcím.

Americký vedoucí představitel je lídr v tom nejhanebnějším smyslu. Vede svět do bezpráví a jistého konfliktu, který je s tím spojen.

Trumpovy otřepané fráze o „svrchovanosti“ nejsou ničím jiným, než povolením k tomu, aby se americký ničemný stát mohl chovat neomezeně, nehledě na mezinárodní právo a globální odpovědnost. Ve skutečnosti se americká moc zvrhává natolik, že si osvojuje určitý druh fašistické zhýralosti, která převládala ve 30. letech, což tehdy vedlo ke světové válce.

Zcela jistě je to znamení naší doby, že se americký prezident postaví před celý svět a bezdůvodně se raduje z toho, jak jeho národ pohrdá mezinárodním právem, pořádkem a mírem. A to vše přednese se samolibou bohorovností. Není divu, že svět se tomu směje. Odtržení od reality je tak velké, že jej nelze unést.

Samozřejmě na tom není nic k smíchu. Amerika obviňuje všechny z protiprávního jednání – zejména Rusko a Čínu – přičemž nehoráznou skutečností je, že Washington je pohromou pro světový mír. To, že Amerika pohrdá mezinárodním pořádkem, odpovídá tomu, že neuznává žádnou soudnost ani jakýkoliv dialog, který by podporoval mezinárodní pořádek.

Amerika tvrdí, že vzkřísila establishment OSN z popela druhé světové války v roce 1945. Tato válka a fašističtí protagonisté byli přímým důsledkem upadajícího kapitalistického systému. V současnosti systém opět selhává a vytváří stejné podmínky pro národními státy řízenou rivalitu a válčení.

Zdá se, že se historie vrací do stejného bodu. Absurdní a bezohledná ultimáta, která Trump kladl světu na půdě OSN, ukazují, jak příčiny války nebyly dosud nikdy vyřešeny. Americká rétorika se rozpadá – za absurdním předstíráním, že USA jsou „vůdcem svobodného světa“, který dodržuje zákony, se skrývá stejně hrůzná fašistická tendence k válce.

Trumpovým klaunovským tvrzením se můžeme opravdu zasmát. Ale naprosto vážným problémem je, jak zabránit, aby tento ničemný stát nepodnítil další světovou válku.

Jak velký německý dramatik Bertolt Brecht jednou napsal: „Válka je bastard, ale ta děvka, která ho porodila, je znovu nažhavená.“

To, že Amerika naprosto ignoruje mezinárodní pořádek a dodržování zákonů, což vyjádřil Trump ve svém projevu na půdě OSN, je důkazem, že válka je opět na obzoru – vzhledem ke kapitalistickému chaosu ve světovém řádu. Selhání USA coby nejpřednější kapitalistické moci na světě se projevuje v Trumpově zastrašování a neurvalém jásání nad nedodržováním zákonů.

Na jedné straně je tento kolaps legrační, absurdní a směšný, na druhé straně je však zcela alarmující.

(zvedavec.org, foto: archiv)

Přejít nahoru