Zabití Džamála Chášakdžího trvalo sedm minut

Chášakdží byl odvlečen z kanceláře generálního konzula v saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu a položen na stůl ve vedlejší místnosti, sloužící jako konzulova pracovna, řekl turecký zdroj.

Poté zaslechl svědek v přízemí strašlivé výkřiky, řekl zdroj.

„Konzul byl odveden z místnosti pryč. Vůbec se ho nesnažili vyslechnout. Přišli ho zabít,“ řekl zdroj pro web Middle East Eye.

Křik ustal, až když Chášakdžímu – který byl naposledy spatřen, jak 2. října vstoupil do budovy saúdskoarabského konzulátu – píchli injekci s dosud neznámou látkou.

Salah Mohammed al-Tubaigy, který byl identifikován jako šéf forenzního oddělení při saúdskoarabském bezpečnostním odboru, patřil k 15členné skupině, která přicestovala do Ankary soukromým letadlem v tentýž den dříve.

Tubaigy začal rozřezávat Chášakdžího tělo na stole v pracovně, dokud byl stále naživu, řekl turecký zdroj.

Zabití trvalo sedm minut, uvedl zdroj.

Když Tubaigy začal rozřezávat tělo, nasadil si sluchátka a poslouchal hudbu. Totéž poradil i ostatním členům týmu.

„Když dělám tuto práci, poslouchám hudbu. Měli byste to udělat také,“ je slyšet na nahrávce, řekl zdroj pro web.

Tříminutová verze zvukového záznamu byla předána tureckému deníku Sabah, který jej dosud nezveřejnil.

Turecký zdroj řekl deníku New York Times, že Tubaigy byl vybaven pilou na kosti. Je uveden na seznamu jako prezident saúdskoarabského Sdružení forenzní patologie a jako člen saúdskoarabské Asociace pro forenzní patologii.

V roce 2014 saúdskoarabské noviny Asharq al-Awsat, sídlící v Londýně, dělaly rozhovor s Tubaigym o mobilní klinice, která umožňuje koronerům provést pitvu za sedm minut, aby zjistili příčinu smrti poutníků během hadždže (tj. pouť do Mekky, pozn. překl.).

Noviny informovaly, že mobilní klinika, kterou částečně navrhl Tubaigy, mohla být použita v „bezpečnostních případech, vyžadujících zásah patologa, který musí provést pitvu nebo ohledat tělo na místě trestného činu“.

To jsou první detaily, které se objevily v souvislosti se zabitím saúdskoarabského novináře. Chášakdží byl naposledy spatřen, když 2. října vstoupil do budovy konzulátu v Istanbulu kvůli vyřízení dokladů.

Až dosud představitelé Saúdské Arábie jakoukoliv účast na jeho zmizení naprosto odmítali a tvrdili, že novinář opustil konzulát brzy po svém příchodu. Nicméně nepředložili žádné důkazy, které by potvrdily jejich tvrzení. Uvedli, že videokamery na konzulátu nebyly v tu dobu zapnuté.

Žádosti o důvěryhodné vyšetřování narůstají
V úterý Donald Trump a Mike Pompeo, americký ministr zahraničí, vystoupili na podporu saúdskoarabských představitelů, kteří popírají, že by cokoliv věděli o tom, co se Chášakdžímu stalo.

Trump tweetoval, že hovořil se saúdskoarabským korunním princem Mohammedem bin Salmánem, který „zcela popřel, že by cokoliv věděl o tom, co se stalo“ v Istanbulu. Trump řekl, že mu MbS sdělil, že „již začal, a rychle rozšíří řádné a úplné vyšetřování této záležitosti“.

V pondělí informovala CNN, že se Saúdská Arábie chystá zveřejnit zprávu, ve které bude Chášakdžího smrt svedena na zpackaný výslech.

To by znamenalo prudký zvrat oproti dřívějším tvrzením, kdy saúdskoarabští představitelé tvrdili, že nemají nic společného se zmizením novináře, který podle nich vstoupil do budovy konzulátu 2. října a po několika minutách budovu opustil.

Chášakdží, prominentní novinář a sloupkař pro Washington Post, odešel před svým zmizením dobrovolně do exilu ve Washingtonu D.C., kde nějakou dobu žil.

V úterý Fred Ryan, vydavatel a generální ředitel deníku Washington Post, vyzval k „úplnému a upřímnému vysvětlení“ okolností zmizení Chášakdžího.

„Saúdskoarabská vláda již nemůže déle setrvávat v mlčení, je naprosto nezbytné, aby se naše vláda společně s vládami ostatních zemí dožadovaly pravdy,“ uvedl Ryan v prohlášení. „Dokud nebudeme mít úplný záznam a plnou odpovědnost, nemůžeme obchodovat s vládou Saúdské Arábie jako obvykle.“

Komisař OSN pro lidská práva také vyzval k tomu, aby byla zrušena imunita těm představitelům, kteří by mohli být zapojeni do zmizení novináře Chášakdžího.

Vzhledem k závažnosti celého případu by měla být imunita, která je běžně udělovaná diplomatům, „okamžitě zrušena“, řekla Michelle Bacheletová.

(zvedavec.org, foto: archiv)

Přejít nahoru