Indonéské zemětřesení si vyžádalo 1200 obětí, zemi zasáhly další otřesy

Informoval o tom úřad pro řešení katastrof. Poslední číslo přitom hovořilo o 844 mrtvých. Indonésii přitom zasáhlo další zemětřesení, otřesy o síle 6,3 stupně postihly jihovýchod země. Oběti zatím hlášeny nejsou.Epicentrum nového zemětřesení se nacházelo zhruba 70 kilometrů jihozápadně od ostrova Sumba a ohnisko v hloubce zhruba deseti kilometrů, informovala indonéská meteorologická, klimatologická a geofyzikální agentura (BMKG). Oběti zatím hlášeny nejsou.

Ostrov Sumba leží zhruba 400 kilometrů jižně od ostrova Sulawesi, kde si páteční zemětřesení a následná vlna tsunami vyžádaly stovky obětí. Americká geologická služba USGS uvedla, že okolí Sumby zasáhly dnes otřesy o síle šesti stupňů. Podle agentury Reuters nebylo vydáno varování před tsunami.

Nejsilnější ze tří hlavních otřesů, které Indonésii zasáhly v pátek, mělo sílu 7,5 stupně. Dosud si vyžádalo nejméně

1 234 obětí. Úterní zemětřesení bylo o více než stupeň slabší.

Indonéská vláda v pondělí vyzvala k mezinárodní pomoci.

Nejpostiženější jsou města Palu a Donggala, kde žije asi 600 tisíc lidí. Podle mluvčího indonéské národní agentury pro řešení krizových situací Sutopa Purwoa Nugrohoa zůstává mnoho lidí pod troskami zřícených domů.

Nedaleko města Palu v pondělí záchranáři objevili těla 34 z 86 pohřešovaných studentů, kteří zůstali zasypáni v sutinách místního kostela.

Podle českého vyslanectví je Čech, který se v oblasti nachází, v pořádku a čeká na evakuaci na letišti v Palu. „Žádný z dalších 191 občanů registrovaných v systému DROZD pro danou oblast se na velvyslanectví neobrátil,“ řeklo pro média ministerstvo zahraničí ČR.

(SCa, www.ceskoaktualne.cz, foto: VOA)

Přejít nahoru