Miloval vrahy a napodobil masakr na Columbine. Kdo byl Vladislav Rosljakov, student, který vystřílel školu na Krymu?

Student čtvrtého ročníku odborného učiliště Vladislav Rosljakov v Kerči vstoupil do školy s puškou, vystřílel všechny náboje, odpálil výbušné zařízení umístěné ve školní jídelně a sám se zastřelil. 19 lidí zemřelo, přes padesát lidí bylo při útoku zraněno, šestnáct z nich podle lékařů bojuje o život.

Proč student vraždil nikdo neví. Objevily se ale dvě vyšetřovací verze. Podle jedné z nich nenáviděl školu kvůli špatným učitelům, a sliboval jim, že se pomstí.

Podle druhé verze za vším stojí nešťastná láska. Rosljakov mohl přijít do školy se zbraní v ruce, aby zabil spolužačku, která neopětovala jeho city k němu.

Jisté je, že útočník nebyl ve styku s extremisty a nikdy nebyl trestán. Miloval ale zbraně a na internetu vystupoval pod přezdívkou Reich.

Podle ruských médií byl posedlý sériovými vrahy a tímto činem napodoboval zabijáka Erica Harrise, který stojí za masakrem na Columbine High School. Ten se odehrál 20. dubna 1999 v Jefferson County v Coloradu poblíž Littletonu a Denveru.

Podle jeho spolužáků zanechal Rosljakov krátce před výbuchem v jídelně batoh. Před spolužáky se také údajně už dříve vychloubal se svými pokusy s výbušninami. Podobně jako ke zbraním měl proto zřejmě blízko i k výbušninám.

 

(eurozpravy.cz, foto: bosnia, video: Youtube)

Přejít nahoru