Le Figaro: Pro Němce už není Macron vůdcem Evropy – zklamal je!

Zklamání z politika, kterého německá média představovala jako „vůdce Evropy”, bylo posíleno krizí „žlutých vest” ve Francii a Macronovými neúspěšnými pokusy na její řešení, uvedly noviny.

Německo už Emmanuela Macrona neuznává za vůdce, do kterého vkládalo tolik nadějí, napsal Le Figaro. Po „krátkodobém příměří”, jehož příčinou byla tragédie ve Štrasburgu, vyšly liberální noviny Die Welt ve čtvrtek večer s nadpisem „Macron nerozumí Francii”. Jak připomíná Le Figaro, dříve německé vydání ostře kritizovalo televizní vystoupení Macrona „s vyčerpaným obličejem a třesoucím se hlasem“ k protestům „žlutých vest“ ve Francii, a předpovědělo mu osud bývalého italského premiéra Mattea Renzi.

Německý ministr hospodářství a energetiky Peter Altmeier„ze zdvořilosti” odmítl vyjádřit své připomínky k opatřením navržených Macronem pro překonání krize v zemi, včetně nadcházejícího růstu rozpočtových výdajů. Nicméně, ředitel Ústavu pro hospodářský výzkumClemens Fuest nebyl tak „delikátní“: „Zvýšení minimální mzdy nepomůže snížit sociální napětí ve Francii, která je již tak velká, že brání přístupu nejzranitelnějších (vrstev obyvatelstva) na trh práce. Z opatření navržených Macronem budou mít prospěch ti, kteří již mají práci, zatímco mladí lidé a pracovníci s nízkou kvalifikací budou mít ještě menší šanci.“

Podle hlavního ekonoma Berenberg Bank Holgera Schmiedinga, byly Macronovy reformy na trhu práce a vzdělání krokem správným směrem a je třeba pokračovat, ale že nárůst rozpočtových výdajů nevyřeší problémy země.

Současně, jak deník pokračoval, se začaly Němcům „otevírat” oči dlouho před posledními událostmi ve Francii. Během posledních šesti měsíců „hvězda Emmanuela Macrona zhasínala”. To lze posoudit dvěma titulními stránkami Frankfurter Allgemeine Zeitung – v květnu a prosinci 2018. Francouzský vůdce byl na první zachycen hvězdnou korunou na hlavě s nadpisem „Vůdce Evropy”. Na druhé se objevuje s obličejem pokrytým žlutou barvou a zdá se, že je to „karikatura Marie Antoinette”: „Pokud žluté vesty nemají čím platit za palivo, nechť si koupí elektromobily!”
BANNER]

 

Podle politické analytičky Sabiny von Oppelnové nelze o „nelásce“ Němců k Macronovi zatím mluvit, protože většina v Německu stále vnímá francouzského vůdce pozitivně. Nicméně jeho reformní projekty čelí rostoucí kritice německých politických sil.

Přesto „záblesk naděje na obzoru” stále pro Macrona bliká, napsaly noviny. V Berlíně se hovoří o možnosti předčasného přenesení moci kancléřkou Angelou Merkelovou na svoji nástupkyni Annegret Kramp-Karrenbauerovou, známou svými frankofilními postoji. Možná bude více vstřícná k Macronovým plánům, dodal Le Figaro.

(prvnizpravy.cz, foto: archiv)

Přejít nahoru