CBS News: Hledání „Titaniku” bylo krytím tajné operace US Navy!

Takže zatímco pro celý svět Ballard hledal trosky „nepotopitelného” parníku, jeho původním cílem bylo hledat potopené americké ponorky, uvedla CBS News.

V roce 1985 oceánograf a bývalý velitel amerického námořního parku Robert Ballard otřásl celým světem a objevil legendární britskou loď „Titanic”, utonutou ve vodách Atlantiku na počátku 20. století. Ale za jakých okolností Ballard narazil na loď, dlouho zůstávalo vládním tajemstvím, připomběla CBS News.

Osud „nepotopitelné” lodi, která se v dubnu 1912 srazila s ledovcem, je samozřejmě neuvěřitelný, ale jak kanál zdůraznil, neméně překvapující je i historie objevu lodě.

Všechno to začalo v roce 1982, kdy Ballard, který během studené války uskutečnil řadu tajných misí, pracoval na vytvoření nového dálkově ovládaného podvodního zařízení. Protože nezískal vědecké granty, tak se bývalý voják obrátila na zástupce náčelníka námořních operací Ronalda Thanmana. „Řekl:  Celý život jsem chtěl najít “Titaniku”. Mě to naprosto ohromilo a namítal jsem: „Dost, tohle je vážná, přísně tajná operace. Najít „Titanic”? Nějaký druh bláznovství!” vzpoínal později Thanman.

Nakonec Ballard získal podporu námořnictva, ale za jedné podmínky – jestliže vědec za pomoci svého aparátu najde dvě chybějící americké ponorky Thresher a Scorpion, které se, podle dostupných údajů, potopily v Atlantském oceánu v šedesátých létech. „Byla to taková dohoda: pomůžete mi dělat to, co chci, když udělám to, co chcete,” poznamenal později sám Ballard.

Hlavním cílem oceánografa bylo najít jadernou ponorku Scorpion. Námořnictvo nechtělo, aby někdo jiný – „například Rusové” – našel ponorku jako první. Byla to přísně tajná mise, takže pro celý svět Ballard prostě hledal Titanic. Hledání ponorky trvalo více času, než bylo plánováno, takže když byl nakonec Scorpion nalezen, tým oceánografů měl jen 12 dní na expedici. Zkušenosti získané při hledání ponorky však byly neocenitelné.

Ballard našel Titanic za pouhých 8 dní – zatímco jiné vyhledávací skupiny nemohly nic najít ani za dva měsíce. Na natáčení snímků nalezených trosek lodi měl jen čtyři dny.Nicméně, jak oceánograf vzpomíná, i přes historický objev, jeho tým nebyl dlouho nadšený.„Uvědomili jsme si, že tančíme na hrobě jiných lidí a zastyděli se. Všechnu radostnou náladu jakoby jako by vypnul vypínačem přepínač. Podali jsem si ruce, uklidnili se a rozhodli se zacházet s mrtvými s úctou. Slíbili jsme, že nikdy z lodi nic nevezmeme a velmi pečlivě se o ni postaráme,” řekl Ballard novinářům.

Z 2,2 tisíc lidí na palubě Titaniku zemřelo více než 1,5 tisíc lidí. Uběhly hrozné 2 hodiny a 40 minut předtím, než loď konečně sklouzla pod vodu, kde zůstala skrytá před celým světem 73 let.

(prvnizpravy.cz, foto: Flickr)

Přejít nahoru