Tymošenková

Tymošenková: Porošenko chce “ukrást” systém přepravy plynu

“Vláda se pokouší realizovat prodej nekhodnotnějšího státního majetku, ukrajinského systému přepravy plynu,” napsala Tymošenková na svém Facebooku.
.
Tymošenková dodala, že podle jejích informací “se na obchodu podílí přímo prezident se svými společnostmi.”

Julia Tymošenková tak komentovala zprávy, že společnost “Naftogaz” považuje za účelné prodat mezinárodnímu partnerovi až 49% základního kapitálu ukrajinského operátora GTS. Tato dohoda údajně zachová tranzit zemního plynu přes Ukrajinu do Evropské unie.

Jak uvedla bývalá premiérka, ukrajinský rozpočet každoročně získá od systému přepravy plynu 3 miliardy dolarů.

“A jestliže pod pseudo-vlasteneckými slogany bude GTS zcizena, tak Ukrajina bude okradena,” uvedla Tymošenková.

Na pozadí takových tvrzení Tymošenková navrhla, aby poslanci ukrajinského parlamentu přijali návrh zákona, který by zakázal jakékoli manipulace s GTS.

Evropská unie v pondělí vyzvala Ukrajinu, aby dokončila proces oddělování a privatizace systémů přepravy plynu a elektrických přenosů v zemi, to bylo uvedeno v závěrečném prohlášení Rady přidružení EU-Ukrajina, které se konalo v pondělí v Bruselu.

 

 

Vedení Naftogazu již předtím apelovalo  na Volodomyra Grojsmana,  předsedu ukrajinské vlády, s žádostí o uvedení tématu GTS na Radu národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny. Společnost uvedla, že ukrajinská legislativa umožňuje kvalifikovanému mezinárodnímu partnerovi koupit až 49% základního kapitálu operátora GTS. Celková cena GTS v zemi se odhaduje na zhruba 14 miliard dolarů. Mezi další iniciativy navrhované společností je zavázat vládu Ukrajiny ke koordinaci s mezinárodními partnery a schválit akční plán v případě “úplné absence tranzitu po roce 2019”.

Tranzit plynu z Ruska do Evropy
Distribuce plynu na Ukrajině

Systém přepravy plynu (GTS) na Ukrajině je jedním z největších plynárenských přepravních systémů. Přepravní systém má za úkol distribuovat plyn v rámci Ukrajiny a tranzit zemního plynu přes území Ukrajiny do zemí  střední Evropy.

(prvnizpravy.cz, foto: archiv)

Přejít nahoru