Merkelová

Blick: Rok 2019 bude pro Merkelovou osudovým!

Evropská unie a Spolková republika Německo prožívají hlubokou krizi a, aby se zabránilo rozdělení společnosti, měla by Merkelová nabídnout svou vizi Evropy a novou strategii, která přesvědčí občany EU, zdůraznilo švýcarské vydání.

Německá kancléřka Angela Merkelová ve svém novoročním projevu slíbila, že v roce 2019 se bude zabývat sociálními problémy země a zároveň bude snížovat nerovnost ve společnosti, připomněl Blick. Problém však spočívá v tom, že až na jaře tohoto roku, po dlouhých koaličních jednáních, mělo Německo životaschopnou vládu. Navíc v posledních volbách ve federálních státech Bavorsko a Hesensko vedoucí německé strany ukázaly velmi slabé výsledky, upozornilo švýcarské vydání.

Merkelová vyvodila závěry z toho, co se stalo a odstoupila z funkce předsedy křesťansko-demokratické unie. Její místo převzala generální tajemnice CDU, Annegret Kramp-Karrenbauerová, a nyní s ní kancléřka bude muset spolupracovat. Zároveň se nástupkyně Merkelové pokusí zlehka od ní distancovat a obsadit důležitá místa ve straně lidmi, které nemá kancléřka ráda. Dalším problémem je, že dva nejbližší spolupracovníci šéfky Spolkové republiky Německo, ministr hospodářství Peter Altmayer a ministryně obrany Ursula von der Leyenová se v letošním roce nemohou efektivní prací pochlubit.

Otázkou zůstává i to, zda Merkelová zůstane kancléřkou až do konce jejího současného funkčního období v roce 2021 a nebo předčasně předá otěže Kramp-Karrenbauerové, pokračovala publikace. Odborníci se obávají, že předčasné stažení může vyvolat hlubokou krizi nejen na straně, ale také v celé zemi a dokonce i v EU. Takže v roce 2019 bude muset Merkelová udělat pořádek nejen v německé vládě, ale i v Bruselu.

Nový rok bude osudový. V květnu se budou konat volby do Evropského parlamentu. Krátce předtím Spojené království opustí EU a stane se první zemí, která to učiní. Mezitím Itálie nadále hromadí dluhy a hlava Francie Emmanuel Macron má vážné vnitřní politické problémy. Východoevropské země jako Polsko, Rumunsko a Maďarsko, jejich izolacionistické a nedemokratické politiky, podkopávají evropskou myšlenku. V roce 2019 by měla Merkelová nabídnout jasnou vizi Evropy a novou strategii, která přesvědčí evropského voliče.

Lepší situace není ani na mezinárodní scéně, napsal Blick. Od okamžiku, kdy se Donald Trump stal prezidentem, Německo ztratilo ve Spojených státech svého spolehlivého partnera. Washington hrozí, že se stáhne u dohody INF s Ruskou federací, ukrajinský konflikt opět vzplanul a rovněž musí být zastaveno globální oteplování. V rámci normanského formátu by měla Merkelová vynaložit veškeré možné úsilí, aby se strany v konfliktu vrátily zpět k vyjednávacímu stolu. Pokud na podzim předčasně opustí místo kancléřky, předá jí nevyřešený konflikt svému nástupci, aniž by učinila nějaký pokrok.

Nejdůležitější věcí pro Merkelovou v roce 2019 bude však boj za mezinárodní solidaritu a spolupráci. Zejména bude nutné zavést do praxe dohodu o migraci přijatou v Evropě. Není vyloučeno, že bude muset jít na nepopulární reformy, a na příkladu Francie a protestů „žlutých vest” vidíme, k jakým důsledkům to může vést, dodal list.

(zdroj: prvnizpravy.cz, foto: archiv)

Přejít nahoru