Washington Post: Končí doba diplomatické izolace Bašára Asada

Syrský vůdce Bašár Asad byl dříve diplomatickým vyděděncem, ale nyní bývalí protivníci z arabských států obnovují vzájemné vazby, píše The Washington Post.

V roce 2011, po zahájení občanské války v Sýrii, se Damašek ocitl v diplomatické izolaci. Mnoho zemí uzavřelo své ambasády nebo z bezpečnostních důvodů odvolalo velvyslance, někteří však jasně uvedli, že tímto způsobem demonstrují své odsouzení činnosti syrského prezidenta Asada a jeho vlády.

Po sedmi letech války však Asad zůstává u moci. Syrská vláda, se silnou podporou ruských a íránských spojenců, dokázala znovu získat kontrolu nad velkou částí země. Nyní se zdá, že se uzavřené ambasády v hlavním městě Sýrie mohou znovu otevřít, protože Asadova diplomatická izolace slábne, píše autor článku.

Ve čtvrtek byla vyzdvižena vlajka Spojených arabských emirátů nad komplexem budov v centru Damašku, protože dočasný velvyslanec Spojených arabských emirátů Abdul-Hakim Naimi oficiálně zahájil diplomatickou misi v zemi. V prohlášení ministerstva zahraničních věcí se uvádí, že tento krok zdůrazňuje touhu vlády Spojených arabských emirátů vrátit se k normálním vztahům mezi oběma bratrskými zeměmi.

Druhý den ministerstvo zahraničních věcí Bahrajnu také oznámilo, že bude v Sýrii pokračovat v práci na velvyslanectví, a to navzdory tomu, že od roku 2011 tam nebyl velvyslanec.

Tyto kroky jsou docela významné, říká autor. Zejména SAE byla aktivním zastáncem syrských opozičních skupin, klíčovým spojencem Saúdské Arábie a jednou z nejhorlivějších kritiků vlády Asadů na Blízkém východě. SAE i Bahrajn jsou členy Ligy arabských států, regionální organizace, která pozastavila členství Sýrie v roce 2011. Mnozí si dnes myslí, že toto rozhodnutí bude zrušeno a členství Sýrie bude obnoveno, a že je to jen otázka času.

Kromě oficiální práce na velvyslanectví existovaly další signály, že Damašek se opětovně začleňuje do regionální komunity. Například na začátku tohoto roku byla hranice mezi Sýrií a Jordánem tiše otevřena.

Tyto kroky arabských zemí vypadají jako uznání pravděpodobného vítězství syrského režimu nad ozbrojenými silami, které se v roce 2011 proti Asadovi vzbouřily. Vláda v současné době kontroluje všechna velká města Sýrie a přibližně dvě třetiny svého území.

Minulý týden prezident Trump oznámil, že americká vojska brzy opustí zemi a tím fakticky posílil vliv dalších regionálních mocností, jako je Írán, Turecko a Rusko.

Není jasné, zda hlavní západní země budou následovat tento krok, píše The Washington Post.

Jediná země EU, která má v současné době velvyslanectví v Sýrii, je Česká republika.

(zdroj: cz.sputniknews.cz, foto: archiv)

Přejít nahoru