Macrona obvinili z dvojího metru kvůli ultimátu Venezuele!

A to kvůli ochotě Francie uznat opozičního lídra venezuelského parlamentu Juan Guaida hlavou státu, pokud Venezuela (prezident Nicolas Maduro) neoznámí volby do osmi dnů.

V sobotu Nizozemsko, po Velké Británii, Německu, Francii a Španělsku, oznámilo svůj úmysl uznat předsedu Venezuelského národního shromáždění Juana Guaida za dočasného prezidenta země, pokud nebudou do osmi dnů vyhlášeny nové volby.

„Je překvapující, že prezident republiky, v zemi každý týden uskutečňují demonstrace, vyžaduje zrušení Národního shromáždění Venezuely a odmítá to ve Francii,” napsal Melenchon na své stranace na Twitteru.

Předtím skutečně francouzský prezident také vyzdvihoval „odvahu” Venezuelců, kteří se šli do ulic země kvůli svobodě. Zatímco k požadavkům grancouzského lidu na ulici je nejen hluchý, ale i arogantní a potlačuje je silou.

Ve Francii 17. listopadu začaly rozsáhlé protesty „žlutých vest”, které požadovaly, aby se nezvyšovaly daně z cen paliv a benzínu. Nespokojeni se sociální politikou francouzské vlády, účastníci protestů stále pokračují v pouličních demonstracích po celé zemi, navzdory opatření oznámenené francouzským vedením a žádají odchod prezidenta Macrona.

Ve středu v Caracase začaly masové protesty proti současnému prezidentovi Venezuela Nicolasi Maduro. Téhož dne se předseda parlamentu, Juan Guaido, prohlásil za dočasnou hlavu státu po dobu trvání prozatímní vlády. Spojené státy a řada dalších zemí vyhlásily uznání Guaida a požadovaly, aby venezuelský prezident Maduro, jehož volby nepovažují za legitimní, nepovolil násilné činy proti opozici. Maduro se prohlásil za ústavního prezidenta a nazval hlavu opozičního parlamentu „loutkou Spojených států”.

Kromě toho zrušil diplomatické vztahy se Spojenými státy a požadoval, aby američtí diplomaté opustili zemi do 72 hodin. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo však tento požadavek odmítl a řekl, že Maduro nemá pravomoc takové rozhodnutí učinit.

K dnešnímu dni kromě Spojených států, Brazílie, Kanady, Argentiny, Chile, Kolumbie, Kostariky, Guatemaly, Hondurasu, Panamy, Paraguaye, Peru, Gruzie, Albánie a řady dalších zemí uznaly postavení Guaida coby dočasnou hlavu státu. Maduro má naopak podporu Ruska, Číny, Turecka, Mexika, Bolívie a dlších zemí.

(zdroj: prvnizpravy.cz, foto: archiv)

Přejít nahoru